Zajímavost:
Nekynuté koláčky s ořechovou náplní mají kořeny v tradičních domácích pečivových receptech. Tato varianta se vyznačuje jednoduchostí a chutí, která vás přenese do rodinné atmosféry a připomene si zlatá pečicí období. Nekynuté těsto vytváří lehké a nadýchané koláčky, zatímco ořechová náplň dodává dokonalou sladkou chuť.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (měkkého)
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
- 50 g cukru na náplň
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky citronové kůry (na dochucení)
- Sůl
Postup:
- V míse smíchejte mouku s měkkým máslem, cukrem, vejcem, vanilkovým extraktem a špetkou soli. Těsto rukama zpracujte do hladké a měkké konzistence.
- Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část těsta rozválejte na plech s pečicím papírem.
- V misce smíchejte mleté ořechy s cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na rozválené těsto.
- Druhou část těsta rozválejte a položte ji pečicí papírem směrem dolů na ořechovou náplň.
- Vložte plech do předehřáté trouby na 180°C a pečte 20-25 minut, nebo dokud nejsou koláčky zlatavě hnědé.
Tipy na servírování:
- Po upečení nechte koláčky vychladnout a podávejte s čerstvým mlékem nebo oblíbeným čajem.
- Posypte je moučkovým cukrem před podáváním pro dokonalý závěr.