Vepřové Stroganoff je tradiční ruský pokrm, který si ale díky své lahodnosti a jednoduchosti získal oblibu i v českých kuchyních. Tento recept na vepřové Stroganoff na žampionech nabízí skvělou alternativu s oblíbenými houbami a krémovou omáčkou.
Ingredience:
- 500 g vepřové kýty nakrájené na nudličky
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžíce nasekané petržele
- ½ lžičky mleté papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Sůl dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Odložte stranou.
- Na stejné pánvi orestujte dozlatova najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte nakrájené žampiony a restujte, dokud nezměknou a neodpaří se přebytečná tekutina (přibližně 5 minut).
- Vmíchejte rajský protlak, hovězí vývar, dijonskou hořčici, worcesterovou omáčku, papriku, kmín a pepř. Promíchejte a krátce provařte.
- Vraťte maso zpět na pánev a zalijte smetanou. Prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne (přibližně 5 minut).
- Dochutě solí a posypte nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Pro ještě krémovější omáčku můžete na konci vmíchat lžíci másla.
- Podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborovým knedlíkem.
- Můžete přidat i lžíci nasekaných kaparů pro pikantnější chuť.
Dobrou chuť!