Nepečené dezerty jsou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí připravit něco sladkého, ale nemají příliš času nebo chuť strávit hodiny u sporáku. Jedním z oblíbených nepečených dezertů je ovocný tiramisu, který osloví milovníky italské kuchyně i ty, kteří hledají osvěžující a lahodnou pochoutku. Tento recept je snadný, rychlý a přitom ohromí vaše chuťové buňky svou jedinečnou kombinací chutí. Připravte se na zážitek plný ovocné svěžesti a krémovej lahůdky!
Složení:
- 250 g mascarpone
- 200 ml šlehačky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk (nebo lžička vanilkového extraktu)
- 200 g jahod
- 200 g malin
- 200 g borůvek
- 200 ml silné kávy
- 2 lžíce rumu (volitelné)
- 200 g piškotů
- Kakaový prášek na posypání
Postup:
- Nejprve si připravíme náplň: Do misky dáme mascarpone, přidáme cukr a vydloubaný vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt). Vše důkladně promícháme.
- Ve druhé misce ušleháme šlehačku, dokud nevznikne tuhý šlehačkový krém. Poté ji opatrně vmícháme do směsi s mascarpone.
- V další míse smícháme silnou kávu s rumem (pokud používáme).
- Ovoce důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- Piškoty namočíme v kávě s rumem a pokládáme je do pevné vrstvy na dno formy.
- Na piškoty naneseme polovinu směsi s mascarpone a šlehačkou.
- Na tuhle vrstvu rozložíme polovinu nakrájeného ovoce.
- Postup opakujeme: další vrstvu namočených piškotů, směs s mascarpone, ovoce.
- Poslední vrstvu tvoříme směsí mascarpone a šlehačky.
- Dezert posypeme kakaovým práškem a necháme alespoň 4 hodiny odležet v lednici, ideálně přes noc.
- Před podáváním můžeme posypat čerstvými ovocnými plátky nebo čokoládovými hoblinkami.
Tento nepečený dezert je osvěžující, lahodný a snadno připravitelný. Skvělý pro letní večírky nebo rodinné oslavy. Užijte si ho s přáteli a rodinou!