Lahodný a osvěžující dezert, který si zamiluje celá rodina. Je vyrobená z mascarpone, smetany, cukru a vanilkového extraktu a je doplněna o čerstvé ovoce dle chuti. Zmrzlina je krémová, lehká a plná chuti. Je ideální pro horké letní dny, ale i jako dezert po vydatném obědě nebo večeři.
Ingredience:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany na šlehání (bez laktózy, pokud je to nutné)
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g ovoce dle chuti (jahody, maliny, borůvky, …)
Postup:
- V míse vyšlehejte mascarpone s cukrem do hladkého krému.
- Ve zvláštní míse vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky.
- Opatrně vmíchejte šlehačku do mascarpone krému.
- Vanilkový extrakt vmíchejte do zmrzlinové směsi.
- Směs nalijte do zmrzlinového stroje a nechte zmrzlinu točit podle návodu.
- Pokud nemáte zmrzlinový stroj, nalijte směs do mrazicí nádoby a zmrazte na 4-6 hodin. Každou hodinu zmrzlinu promíchejte, aby se v ní netvořily krystalky ledu.
- Zmrzlinu servírujte s čerstvým ovocem a dle chuti ozdobte lístky máty.
Tipy:
- Místo cukru můžete použít med nebo javorový sirup.
- Do zmrzliny můžete přidat i ořechy, sušené ovoce nebo čokoládové lupínky.
- Zmrzlinu můžete servírovat v miskách, kornoutech nebo na oplatkách.
- Pokud chcete zmrzlinu s jogurtovou chutí, přidejte do mascarpone krému 100 g bílého jogurtu.
Dobrou chuť!