Yorkshirský pudink je tradiční anglická příloha, která se nejčastěji podává k pečenému masu, zejména k hovězímu rosbífu. Jedná se o lehký a nadýchaný pudink z vajec, mouky a mléka, který krásně nasákne výpek z masa.
Ingredience:
- 3 vejce
- 110 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- Špetka soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Do mísy dejte vejce, mouku a sůl a důkladně prošlehejte metličkou, dokud nevznikne hladké těsto.
- Postupně vmíchejte mléko, aby se těsto zcela spojilo. Těsto by mělo být řidší konzistence než těsto na palačinky.
- Do formy na muffiny nebo do formiček na Yorkshirský pudink nalijte trochu slunečnicového oleje a dejte je do trouby na 5 minut rozpálit.
- Vyjměte formu z trouby a do každého důlku nalijte těsto zhruba do poloviny.
- Pečte 15-20 minut, dokud Yorkshirské pudinky krásně nenabydou a nebudou zlatavé.
- Podávejte ihned horké k pečenému masu a výpeku.
Tipy:
- Pro extra křupavý pudink použijte ghí (přepuštěné máslo) místo slunečnicového oleje.
- Můžete přidat do těsta i trochu nasekaných bylinek, například rozmarýnu nebo tymiánu.
- Yorkshirské pudinky můžete plnit například pečenou zeleninou, masem nebo sýrem a podávat jako samostatný pokrm.
Dobrou chuť!