Tento svěží a lehký kuskusový salát je ideální pro jarní a letní dny. Je plný barevné pečené zeleniny, jako jsou papriky, cukety a cherry rajčata, doplněný o nadýchaný kuskus a slanou fetu. Je to skvělá volba pro vegetariánský hlavní chod nebo vydatný lehký oběd.
Ingredience:
- 1 hrnek kuskusu
- 1,5 hrnku vroucího zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená na půlkolečka
- 150 g cherry rajčat, rozpůlených
- 1/2 balení (cca 150 g) fety, rozdrobené
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete papriky, cuketu a cibuli. Zakápněte je olivovým olejem a pečte 20 minut, dokud zelenina nezměkne a lehce nezhnědne.
- Mezitím si připravte kuskus. V misce smíchejte kuskus a vroucí zeleninový vývar. Přikryjte misku a nechte kuskus stát 5 minut, dokud neabsorbuje všechnu tekutinu.
- Po upečení zeleninu vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.
- Vychladlý kuskus přendejte do velké mísy.
- Přidejte upečenou zeleninu, cherry rajčata, rozdrobenou fetu, nasekanou petrželku a citronovou šťávu.
- Salát dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Promíchejte vše dohromady a podávejte.
Tipy:
- Můžete přidat i další druhou zeleninu, například brokolici, hrášek nebo kukuřici.
- Pro veganskou verzi nahraďte fetu veganským sýrem nebo nasekanými pekanovými ořechy.
- Pokud nemáte rádi citronovou šťávu, můžete ji nahradit limetkovou šťávou nebo vinným octem.
- Salát můžete ozdobit lístky čerstvé bazalky nebo máty.
Dobrou chuť!