Vajíčka jsou neodmyslitelnou součástí snídaní po celém světě. Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, a proto představují skvělý start do nového dne. Pokud už vás nudí klasická míchanice nebo omelety, zkuste některý z našich receptů na vaječná dobrodružství:
1. Shakshuka:
Toto pikantní severoafrické jídlo se připravuje z vajec pošírovaných v rajčatové omáčce s bylinkami a kořením. Shakshuka je ideální pro ty, kteří rádi experimentují s chutí.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžička chilli papriček
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/4 lžičky kurkumy
- Sůl a pepř podle chuti
- 4 vejce
- Koriandr na ozdobu (volitelně)
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, papriku a chilli papričky a restujte další 5 minut.
- Vsypte drcená rajčata, kmín, kurkumu, sůl a pepř a duste 15 minut.
- Lžící udělejte v omáčce 4 důlky a do každého vklepněte vejce.
- Zakryjte hrnec a duste dalších 10 minut, dokud nebudou vejce hotová podle vašich představ.
- Podávejte s křupavým chlebem a ozdobte koriandrem.
2. Frittata se zeleninou:
Frittata je italská omeleta, která se peče v troubě. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny a sýra.
Ingredience:
- 6 vajec
- 1/4 šálku mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 hrnek brokolice na růžičky
- 1/2 šálku strouhaného sýra
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse rozšlehejte vejce s mlékem, solí a pepřem.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a papriku dozlatova.
- Přidejte brokolici a restujte další 2 minuty.
- Vmíchejte zeleninu do vaječné směsi a nalijte do zapékací misky.
- Posypte strouhaným sýrem a pečte v troubě 20-25 minut, dokud frittata není hotová.
3. Zapečené avokádo s vejcem:
Toto jednoduché a rychlé jídlo je ideální pro ty, kteří nemají ráno moc času.
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Chilli papričky (volitelně)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku a lžící lžičkou vydlabejte část dužniny, aby vznikla důlek.
- Do důlku vklepněte vejce, osolte, opepřete a případně přidejte chilli papričky.
- Pečte v troubě 10-15 minut, dokud není vejce hotové podle vašich představ.
Tipy:
- Do vajec můžete přidat