Hledáte chutný a zajímavý vegetariánský recept? Pak vyzkoušejte tyto pečené portobellové klobouky s karamelizovanou cibulkou a kozím sýrem! Portobellové houby jsou skvělou náhražkou masa a v tomto receptu hrají hlavní roli. Karamelizovaná cibulka dodává sladkost a kozí sýr příjemnou krémovost. Tento pokrm je ideální jako lehký hlavní chod, předkrm nebo vegetariánská alternativa na grilování.
Ingredience:
- 2 velké portobellové klobouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená na půlkolečka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/4 hrnku červeného vína
- 1/4 hrnku balzamového octa
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 100 g kozího sýra (chevre), rozdrobeného
- Čerstvá petrželka, nasekaná na ozdobu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C (400°F). Portobellové klobouky očistěte a opatrně odstraňte nožičky. Z klobouků vyškrábněte trochu dužniny, aby vznikla mělčí prohlubeň. Klobouky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte hnědý cukr a za stálého míchání restujte, dokud cibule nezačne karamelizovat.
- Vlijte červené víno a balzamikový ocet a nechte trochu probublat, aby se alkohol odpařil. Přidejte větvičky tymiánu a vařte, dokud omáčka nezhoustne asi na polovinu.
- Portobellové klobouky naplňte karamelizovanou cibulkou a posypte rozdrobeným kozím sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud sýr nezezlátne a klobouky nezměknou.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.
Tipy:
- Můžete použít i jiné druhy plísňových sýrů, například gorgonzola nebo niva.
- Pro veganskou verzi nahraďte kozí sýr veganskou alternativou, například rozdrobeným tofu nebo kešu ořechy naloženými v lahůdkářském droždí.
- Portobellové klobouky můžete podávat samostatně nebo s opečeným toastovým chlebem.
Dobrou chuť!