Hledáte chutný a zajímavý vegetariánský recept? Pak vyzkoušejte tyto pečené portobellové klobouky s karamelizovanou cibulkou a kozím sýrem! Portobellové houby jsou skvělou náhražkou masa a v tomto receptu hrají hlavní roli. Karamelizovaná cibulka dodává sladkost a kozí sýr příjemnou krémovost. Tento pokrm je ideální jako lehký hlavní chod, předkrm nebo vegetariánská alternativa na grilování.

Ingredience:

  • 2 velké portobellové klobouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená na půlkolečka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 hrnku červeného vína
  • 1/4 hrnku balzamového octa
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 100 g kozího sýra (chevre), rozdrobeného
  • Čerstvá petrželka, nasekaná na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C (400°F). Portobellové klobouky očistěte a opatrně odstraňte nožičky. Z klobouků vyškrábněte trochu dužniny, aby vznikla mělčí prohlubeň. Klobouky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte hnědý cukr a za stálého míchání restujte, dokud cibule nezačne karamelizovat.
  3. Vlijte červené víno a balzamikový ocet a nechte trochu probublat, aby se alkohol odpařil. Přidejte větvičky tymiánu a vařte, dokud omáčka nezhoustne asi na polovinu.
  4. Portobellové klobouky naplňte karamelizovanou cibulkou a posypte rozdrobeným kozím sýrem.
  5. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud sýr nezezlátne a klobouky nezměknou.
  6. Ozdobte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.

Tipy:

  • Můžete použít i jiné druhy plísňových sýrů, například gorgonzola nebo niva.
  • Pro veganskou verzi nahraďte kozí sýr veganskou alternativou, například rozdrobeným tofu nebo kešu ořechy naloženými v lahůdkářském droždí.
  • Portobellové klobouky můžete podávat samostatně nebo s opečeným toastovým chlebem.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply