Zajímavost:

Zelňáky jsou pokrm, který má kořeny hluboko v historii venkovských kuchyní. V minulosti byly oblíbeným pokrmem během období sklizní, kdy bylo hojnost zeleniny k dispozici. Jedná se o jednoduchou a chutnou pochoutku, která spojuje tradici s lahodnou chuťovou zkušeností.

Ingredience:

  • 500 g hrubě nastrouhaného zelí
  • 2 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na vymazání pekáče

Postup:

  1. Zelí vysušte v cedníku a vyždímejte přebytečnou šťávu.
  2. V míse smíchejte zelí, nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, vejce, strouhanku a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  3. Troubu předehřejte na 180°C.
  4. Plech nebo formu na pečení vymažte olejem.
  5. Směs rozprostřete na plech nebo do formy a rovnoměrně ji utlačte.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut nebo dokud zelňáky nezískají zlatavou barvu.

Tipy na servírování:

  • Podávejte zelňáky teplé s lžící kysané smetany.
  • Doplněte o čerstvé bylinky, jako je petržel nebo kopřiva.
Share.

Leave A Reply