Zajímavost:
Zelňáky jsou pokrm, který má kořeny hluboko v historii venkovských kuchyní. V minulosti byly oblíbeným pokrmem během období sklizní, kdy bylo hojnost zeleniny k dispozici. Jedná se o jednoduchou a chutnou pochoutku, která spojuje tradici s lahodnou chuťovou zkušeností.
Ingredience:
- 500 g hrubě nastrouhaného zelí
- 2 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 vejce
- 1/2 šálku strouhanky
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na vymazání pekáče
Postup:
- Zelí vysušte v cedníku a vyždímejte přebytečnou šťávu.
- V míse smíchejte zelí, nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, vejce, strouhanku a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Plech nebo formu na pečení vymažte olejem.
- Směs rozprostřete na plech nebo do formy a rovnoměrně ji utlačte.
- Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut nebo dokud zelňáky nezískají zlatavou barvu.
Tipy na servírování:
- Podávejte zelňáky teplé s lžící kysané smetany.
- Doplněte o čerstvé bylinky, jako je petržel nebo kopřiva.