Bylinky dokáží pozvednout chuť i obyčejného jídla a dodat mu nový rozměr. Kromě toho jsou mnohé z nich i zdravé a obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. V tomto článku se podíváme na nejpoužívanější bylinky v kuchyni a jejich využití.
Bazalka:
Bazalka je královnou italské kuchyně a skvěle se hodí k těstovinám, pizzám, salátům a rajčatovým omáčkám. Má sladkou a lehce pikantní chuť a krásně voní.
Petrželka:
Petrželka je univerzální bylinka, která se používá do polévek, omáček, salátů, majonéz a nádivek. Má svěží a lehce nahořklou chuť.
Pažitka:
Pažitka je jemnější varianta cibule a skvěle se hodí na dochucení polévek, brambor, salátů a pomazánek. Má jemnou cibulovou chuť a svěží aroma.
Rozmarýn:
Rozmarýn má silnou aromatickou chuť a hodí se k pečení masa, brambor a ryb. Používá se i do marinád a grilovacích směsí.
Tymián:
Tymián má pikantní chuť a hodí se k pečení masa, ryb a zeleniny. Používá se i do polévek, omáček a marinád.
Máta:
Máta má osvěžující chuť a používá se do salátů, limonád, dezertů a koktejlů. Má i léčivé účinky a pomáhá při trávení.
Oregano:
Oregano má silnou aromatickou chuť a hodí se k pizze, těstovinám, omáčkám a grilovanému masu.
Meduňka:
Meduňka má citronovou vůni a chuť a používá se do čajů, limonád, salátů a dezertů. Má i uklidňující účinky.
Levandule:
Levandule má specifickou vůni a chuť a používá se do dezertů, čajů a pečiva. Má i relaxační účinky.
Pěstování bylinek:
Bylinky si můžete snadno vypěstovat sami na zahrádce, v květináči na okně nebo i v kuchyni. Tak budete mít vždy po ruce čerstvé bylinky na dochucení vašich pokrmů.
Tipy na použití bylinek:
- Bylinky přidávejte do jídla na konci vaření, aby si zachovaly svou chuť a aroma.
- Používejte čerstvé bylinky, pokud je to možné. Sušené bylinky mají méně intenzivní chuť.
- Experimentujte s různými kombinacemi bylinek a objevte své oblíbené chutě.
Bylinky jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit vaše vaření a dodat mu nový rozměr. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé kombinace bylinek. Vaše chuťové pohárky vám za to poděkují!