Zajímavost:
Gratinované brambory jsou klasickým francouzským jídlem, které má kořeny v alpské kuchyni. Tato výborná pochoutka se stala oblíbenou po celém světě díky kombinaci krémové konzistence a výrazné chuti.
Seznam Ingrediencí:
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 250 ml smetany
- 200 ml mléka
- 150 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál nebo gruyère)
- 50 g másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvě nasekaná petržel na ozdobu
Postup:
- Příprava Trouby:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Příprava Brambor:
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Příprava Omáčky:
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a česnek a osmažte do zlatova.
- Přidejte smetanu, mléko, sůl a pepř. Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Vrstvení a Přidání Sýra:
- Vymažte pekáč máslem. Vrstvěte polovinu brambor, zalijte polovinou směsi smetany, přidejte polovinu strouhaného sýra. Opakujte vrstvení s druhou polovinou brambor, směsi smetany a sýra.
- Pečení:
- Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut nebo dokud brambory nejsou měkké a vrchní vrstva má zlatavou barvu.
- Dokončení:
- Posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Tipy na Servírování:
- Grilované Maso: Skvěle doplňuje grilované maso, jako například steak nebo kuřecí prsa.