Zajímavost:

Gratinované brambory jsou klasickým francouzským jídlem, které má kořeny v alpské kuchyni. Tato výborná pochoutka se stala oblíbenou po celém světě díky kombinaci krémové konzistence a výrazné chuti.

Seznam Ingrediencí:

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 250 ml smetany
  • 200 ml mléka
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál nebo gruyère)
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvě nasekaná petržel na ozdobu

Postup:

  1. Příprava Trouby:
    • Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Příprava Brambor:
    • Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Příprava Omáčky:
    • V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a česnek a osmažte do zlatova.
    • Přidejte smetanu, mléko, sůl a pepř. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Vrstvení a Přidání Sýra:
    • Vymažte pekáč máslem. Vrstvěte polovinu brambor, zalijte polovinou směsi smetany, přidejte polovinu strouhaného sýra. Opakujte vrstvení s druhou polovinou brambor, směsi smetany a sýra.
  5. Pečení:
    • Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut nebo dokud brambory nejsou měkké a vrchní vrstva má zlatavou barvu.
  6. Dokončení:
    • Posypte čerstvě nasekanou petrželí.

Tipy na Servírování:

  • Grilované Maso: Skvěle doplňuje grilované maso, jako například steak nebo kuřecí prsa.
Share.

Leave A Reply