Vítejte u receptu na lahodnou Rakovníkovu polévku, která spojuje skvělou chuť mořských plodů s domácím teplem. Tato polévka je nejen lahodná, ale i plná živých barev a vůní, které provoní vaši kuchyň. Připravte se na jedinečný gastronomický zážitek, který vás zahřeje a potěší v každém lžící.
Ingredience:
- Mořský koktejl, ryba – 500 g
- Několik plátků slaniny
- Cibule
- Mrkev
- Celer – 1-2 stonky
- Česnek – 1-2 stroužky
- Brambory – 3 ks
- Máslo – 25 g
- Hladká mouka – 2,5 polévkové lžíce
- Voda/kuřecí vývar – 750 ml
- Teplá smetana – 250-300 ml
Postup:
- Příprava mořského koktejlu a ryby:
- Omyjte mořský koktejl a rybu pod tekoucí vodou. Nakrájejte je na menší kousky pro lepší chuťový zážitek.
- Příprava základu:
- Na pánvi osmahněte plátky slaniny a nechte je vykapat na papírovém ubrusu.
- V hrnci rozehřejte máslo a na něm osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a prolisovaný česnek, dokud nebudou měkké.
- Přidání mořských dobrot:
- Přidejte nakrájený mořský koktejl a rybu do hrnce. Promíchejte s osmahnutými zeleninou a nechte krátce restovat.
- Příprava jíšky:
- Přisypte hladkou mouku k mořským dobrotám a důkladně promíchejte. Takto vytvořenou jíškou zalijte vodou nebo kuřecím vývarem a za stálého míchání vařte do změknutí ingrediencí.
- Přidání brambor a dochucení:
- Přidejte oloupané a nakrájené brambory do polévky. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti.
- Závěrečné dotvoření:
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a teplou smetanu. Nechte polévku prohřát a zakončete podle vlastní chuti kořením a bylinkami.
Vaše Rakovníkova polévka je hotová! Servírujte ji teplou, ozdobte několika lístky čerstvé petržele a dopřejte si její výjimečnou chuť. Tato polévka není jen lahodným pokrmem, ale také zárukou spokojených chuťových pohárků a teplého pocitu v srdci. Dobrou chuť! 🥄