Tafelspitz je tradiční rakouský pokrm, který spočívá ve vaření kvalitního hovězího masa s kořenovou zeleninou a aromatickým kořením. Tento jednoduchý, ale chutný recept vám umožní připravit si Tafelspitz, který bude chutnat jako originál z Vídně. Tajemství spočívá v tom, že maso nakrájíme napříč vlákny a podáváme ho s praženými jablky a pažitkovou omáčkou.
Suroviny:
- 3 litry vody
- Kořenová zelenina
- Pórek
- Oloupaná cibule
- Bobkový list
- Celý pepř
- Hovězí maso a kosti
- Sůl
- Krupicové knedlíčky nebo palačinky a čerstvá pažitka na podávání
- Přílohy: pečené brambory, houska s křenem, fazolky s koprem, krémový špenát nebo pažitková omáčka
Postup přípravy:
- Neoloupanou cibuli rozkrojte napůl a orestujte téměř do černa na straně řezu bez tuku. Pak ji dejte stranou.
- Do velké nádoby nalijte vodu a přidejte kořenovou zeleninu, pórek, obě poloviny oloupané cibule, bobkový list a celý pepř. Přiveďte k varu.
- Přidejte umyté maso a kosti a vařte na mírném ohni 2 1⁄2 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby přilijte vodu a odstraňte pěnu. Po 2 hodinách přidejte sůl.
- Až bude maso měkké, vyjměte ho a polévku udržujte teplou. Polévku dochuťte solí a přeceďte. Podávejte s krupicovými knedlíčky nebo palačinkami, posypané čerstvě nasekanou pažitkou.
- Nakrájejte Tafelspitz napříč vlákny na plátky a podávejte na předehřátých talířích nebo v dekorativních polévkových misách s trochou horké polévky.
- Jako přílohu podávejte pečené brambory, housku s křenem, fazolky s koprem, krémový špenát nebo pažitkovou omáčku.
Tip: Tafelspitz je ukázkou toho, jak je rakouská kuchyně ukotvena v srdci Evropy. Podobné pokrmy jako „Pot-au-feu“ ve Francii nebo „Bollito misto“ v Itálii mají stejné základní ingredience: dobré hovězí maso, trocha zeleniny, aromatické koření a dostatek vody pro vaření.