Rajská omáčka je klasickým prvkem mnoha kuchyní a může být vylepšena různým kořením podle osobních preferencí.
Seznam ingrediencí na omáčku
- 1 ks cibule (není nutná)
- 40 g máslo
- 1,50 lžička sůl
- 80 g hladká mouka
- 1 ks hřebíček
- Tymián dle chuti (pokud máme rádi)
- 3 ks bobkový list
- 14 ks nové koření (kuličky), cca
- 1300 ml vývar nebo voda, cca
- 10 ks celý pepř
- 1 lžíce olej
- 200 g rajský protlak
- 130 g cukr krupice (dle kyselosti protlaku), cca
Postup přípravy omáčky
- Na rozpuštěném másle s olejem v hrnci osmažte dosklovata pokrájenou cibuli.
- Během smažení přidejte koření (hřebíček, tymián, bobkový list, nové koření).
- Zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku.
- Přidejte rajský protlak a za stálého míchání krátce smažte.
- Zalijte vývarem (nebo vodou) a dobře promíchejte.
- Přidejte cukr, sůl a rajskou omáčku přivedeme k varu. Vařte cca 10 minut.
- Během vaření dle chuti případně dosolte nebo doslaďte.
Seznam ingrediencí na plněné papriky
- Papriky (červené, žluté nebo zelené)
- Mleté maso (hovězí nebo vepřové)
- Rýže
- Cibule
- Brambory
- Rajčata
- Petrželka
- Pepř, sůl, koření podle chuti
- Olej
Postup přípravy plněných paprik
- Papriky omyjte, vykrojte stonky a vyndejte semínka.
- Mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, nasekanou cibulí, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a dalšími kořenícími bylinkami podle chuti.
- Plňte papriky připravenou směsí.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte je kolem paprik v pekáči.
- Rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozprostřete je po vrchu paprik.
- Přidejte olej, sůl a další koření podle chuti.
- Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud papriky nejsou měkké.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.