Pravý hospodský guláš je legendární pokrm, který potěší chuťové pohárky milovníků vydatných a aromatických jídel. Jeho tajemství tkví v pomalém dušení kvalitního masa na cibulce s bohatou porcí koření a bylinek, které dodávají guláši neodolatelnou chuť a vůni.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa na guláš (kližka, krk)
  • 500 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 malý rajčatový protlak
  • sůl a pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • majoránka
  • 1 l hovězího vývaru (volitelně)

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 2-3 cm.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno a na sádle ji necháme zesklovatět.
  3. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme.
  4. Maso zasypeme paprikou a krátce promícháme, aby se paprika nerozhořkla.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, kmín, rajčatový protlak, sůl a pepř.
  6. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
  7. Přidáme nové koření, bobkový list a majoránku.
  8. Guláš dusíme na mírném ohni asi 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
  9. Během dušení guláš občas promícháme a dle potřeby podlijeme vodou.
  10. Hotový guláš dochutíme solí a pepřem a můžeme zahustit jíškou.

Tipy:

  • Pro ještě bohatší chuť můžeme do guláše přidat slaninu, klobásu nebo uzenou papriku.
  • Místo hovězího masa můžeme použít vepřové maso, skopové maso nebo divočinu.
  • Guláš můžeme podávat s chlebem, knedlíkem, houskovým knedlíkem nebo bramborovými plackami.

Tento recept je skvělý pro:

  • Vydatný a chutný oběd
  • Rodinnou večeři
  • Pohoštění pro přátele
  • Zimní zahřátí

Užijte si lahodnou chuť pravého hospodského guláše!

Share.

Leave A Reply