Pravý hospodský guláš je legendární pokrm, který potěší chuťové pohárky milovníků vydatných a aromatických jídel. Jeho tajemství tkví v pomalém dušení kvalitního masa na cibulce s bohatou porcí koření a bylinek, které dodávají guláši neodolatelnou chuť a vůni.
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa na guláš (kližka, krk)
- 500 g cibule
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 malý rajčatový protlak
- sůl a pepř
- nové koření
- bobkový list
- majoránka
- 1 l hovězího vývaru (volitelně)
Postup:
- Hovězí maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 2-3 cm.
- Cibuli nakrájíme na jemno a na sádle ji necháme zesklovatět.
- Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme.
- Maso zasypeme paprikou a krátce promícháme, aby se paprika nerozhořkla.
- Přidáme prolisovaný česnek, kmín, rajčatový protlak, sůl a pepř.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
- Přidáme nové koření, bobkový list a majoránku.
- Guláš dusíme na mírném ohni asi 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Během dušení guláš občas promícháme a dle potřeby podlijeme vodou.
- Hotový guláš dochutíme solí a pepřem a můžeme zahustit jíškou.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžeme do guláše přidat slaninu, klobásu nebo uzenou papriku.
- Místo hovězího masa můžeme použít vepřové maso, skopové maso nebo divočinu.
- Guláš můžeme podávat s chlebem, knedlíkem, houskovým knedlíkem nebo bramborovými plackami.
Tento recept je skvělý pro:
- Vydatný a chutný oběd
- Rodinnou večeři
- Pohoštění pro přátele
- Zimní zahřátí
Užijte si lahodnou chuť pravého hospodského guláše!