Ossobuco alla milanese je milánská specialita z telecích holenních kostí s dužinou. Maso se pomalu dusí na víně a zelenině a podává se s rizotem alla milanese.
Ingredience:
- 4 telecí holeně s kostí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 celer, nakrájený na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 bobkový list
- 1 větvička tymiánu
- Špetka rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Telecí holeně omyjte a osušte. Osolte a opepřete je ze všech stran.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm telecí holeně ze všech stran dozlatova.
- Vyjměte maso z hrnce a na výpeku orestujte cibuli, mrkev a celer dozlatova.
- Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Vmíchejte drcená rajčata, bobkový list, tymián a rozmarýn.
- Vlijte bílé víno a hovězí vývar a přiveďte k varu.
- Vložte do hrnce telecí holeně a duste na mírném ohni asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Ossobuco alla milanese podávejte s rizotem alla milanese.
Tipy:
- Do hrnce s masem můžete přidat i kořenovou zeleninu, například petržel a celer.
- Pokud chcete omáčku hustší, můžete ji na závěr zahustit trochou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Místo rizota alla milanese můžete ossobuco podávat i s bramborovými kaší nebo těstovinami.
Dobrou chuť!