Užijte si chuť klasických lineckých koláčků bez obav o lepek s naším receptem na bezlepkové linecké. Tyto křehké a osvěžující dezerty jsou ideální pro všechny, kteří hledají bezlepkovou alternativu plnou lahodné chuti.
Ingredience:
- 250 g bezlepkové mouky (například rýžová nebo kukuřičná mouka)
- 125 g másla (při pokojové teplotě)
- 100 g práškového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Čerstvé citronové tření z jednoho citronu (dle chuti)
- Na polevu: práškový cukr, citronová šťáva
Postup:
- V misce smíchejte bezlepkovou mouku s práškovým cukrem.
- Přidejte měkké máslo, vejce, vanilkový extrakt a citronové tření. Zpracujte těsto do hladké konzistence.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Na pomoučeném válu vyválejte těsto na tloušťku zhruba 5 mm. Vykrájejte linecké tvary podle vašeho výběru.
- Uspořádejte linecké na plechu a pečte je asi 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje zlatavé.
- Nechte linecké úplně vychladnout.
- Pro polevu smíchejte práškový cukr s citronovou šťávou a polejte jimi linecké.
Tipy:
- Přidejte do těsta nasekané ořechy nebo skořici pro bohatší chuť.
- Upravte délku pečení podle svých preferencí – někdo má rád linecké světlejší, jiný zase trochu křupavější.
S našimi bezlepkovými lineckými si dopřejte kousek radosti bez ohledu na citlivost na lepek. Skvělá volba pro sladké okamžiky!