Bezlepková strava se stává stále populárnější nejen mezi lidmi s celiakií, ale i těmi, kteří upřednostňují alternativy k tradičním obilovinám obsahujícím lepek. Mnoho lidí si užívá zdravé a chutné recepty, které jsou bez lepku a přesto nabízejí skvostnou chuť a konzistenci. Jedním z oblíbených bezlepkových pokrmů jsou domácí bezlepkové housky. Připravit je není vůbec složité a můžete si být jisti, že budete mít plnohodnotný doplněk k různým pokrmům.

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové mouky (například rýžová, kukuřičná nebo hrášková mouka)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
  • 300 ml teplé vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa

Postup:

  1. V misce smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte směs odpočívat asi 5 minut, dokud se neobjeví pěna.
  2. Do droždí přidejte olej a ocet. Dobře promíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte bezlepkovou mouku a sůl.
  4. Postupně přidávejte suché ingredience do tekuté směsi, neustále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Těsto přendejte na pomoučený povrch a vypracujte ho do hladké koule.
  6. Těsto rozválejte na plát o tloušťce zhruba 2 cm a pomocí formičky na housky vykrajujte jednotlivé kousky.
  7. Housky přendejte na plech s pečicím papírem a nechte je kynout asi 30 minut na teplém místě.
  8. Troubu předehřejte na 180 °C.
  9. Když jsou housky nakynuté, vložte je do předehřáté trouby a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
  10. Hotové bezlepkové housky nechte vychladnout na mřížce.

Tipy:

  • Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu teplé vody. Naopak, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  • Můžete do těsta přidat různá semínka, bylinky nebo koření pro vylepšení chuti a textury housky.
  • Housky můžete skvěle doplnit ořechovým máslem, avokádem nebo libovolným oblíbeným namazem.
Share.

Leave A Reply