Dnes se vydáme na cestu do vzdálených krajů Vietnamu, kde se setkáme s jedním z nejoblíbenějších pokrmů této exotické kuchyně – vietnamskými závitky. Tento recept nás přenese do světa lahodných chutí, svěží zeleniny a aromatických bylinek, které tvoří základ tohoto jedinečného pokrmu.

Vietnamské závitky jsou symbolem lehkosti, svěžesti a zdraví. Jsou plné barev, textur a vůní, které osloví vaše smysly a přenesou vás přímo na ulice Hanoje nebo Saigonu. Jednoduchá příprava a bohatá chuťová paleta dělají z těchto závitků oblíbené jídlo nejen v Asii, ale i po celém světě.

Suroviny:

  • Rýžové papírové pláty
  • Rýže (ideálně rýže na sushi)
  • Jemně nastrouhaná mrkev
  • Sójová omáčka
  • Nakrájený salát (například ledový salát nebo listy mangoldu)
  • Nakrájený okurek na proužky
  • Nakrájené bylinky (například máta, koriandr, bazalka)
  • Nakrájené kousky vařeného masa (například vařené krevety, kuřecí prsa nebo vepřové maso)
  • Ořechy nebo sezamová semínka (nepovinné)
  • Sójová omáčka nebo rybí omáčka na namáčení

Postup:

  1. Uvařte rýži podle pokynů na obalu a nechte ji vychladnout.
  2. Připravte si všechny ingredience pro náplň závitků – nakrájenou zeleninu, bylinky, maso a případně ořechy nebo semínka.
  3. Do misky s teplou vodou ponořte jednotlivé rýžové papírové pláty a nechte je změknout.
  4. Na stůl položte změklé rýžové pláty.
  5. Na každý plát položte trochu vařené rýže a rovnoměrně ji rozetřete.
  6. Na střed rýže položte připravenou zeleninu, maso, bylinky a případně ořechy nebo semínka.
  7. Spodní okraj rýžového plátu přehněte přes náplň, pak přeložte boční okraje k sobě a závin ustřihněte. Náplň by měla být pevně zabalena.
  8. Opakujte tento postup s ostatními rýžovými pláty a náplněmi.
  9. Podávejte závitky s omáčkou na namáčení.

Tipy a Variace:

  • Můžete do závitků přidat další ingredience podle své chuti, jako jsou avokádo, řasy, mango nebo tofu.
  • Pro pikantnější chuť můžete do náplně přidat trochu chilli omáčky nebo čerstvých chilli papriček.
  • Pokud máte rádi křupavost, můžete do náplně přidat křupavou zeleninu, jako je například ředkvička.

Vietnamské závitky jsou lehkým, osvěžujícím a zdravým jídlem, které je ideální pro lehký oběd, večeři nebo jako pokrm na párty. Tyto závitky jsou plné lahodných chutí, svěží zeleniny a aromatických bylinek, které vám zaručeně potěší chuťové buňky!

Share.

Leave A Reply