Bibimbap je tradiční korejské jídlo, které je nejen lahodné, ale také vizuálně ohromující. Jedná se o mísu plnou barevných ingrediencí, jako je vařená rýže, grilované maso, restovaná zelenina, namasované klíčky a vejce. Vše je doplněno kořeněnou omáčkou gochujang, která dodává pokrmu pikantní šmrnc.

Ingredience:

  • 2 porce vařené rýže
  • 150 g hovězího masa ( flank steak) nakrájeného na tenké plátky
  • 100 g korejské kimchi (fermentovaná zelenina)
  • 1 mrkev, nakrájená na julienne
  • 1 pórek, nakrájený na nudličky
  • 50 g špenátu
  • 1 vejce
  • Sezamový olej
  • Gochujang omáčka (korejská chilli pasta)
  • Pražené sezamové semínka
  • Nasekaná jarní cibulka

Postup:

  1. Marinujte maso: Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky a marinujte v sójové omáčce, sezamovém oleji, česneku a zázvoru po dobu 30 minut.
  2. Restujte zeleninu: Na pánvi rozohřejte sezamový olej a orestujte mrkev a pór do měkka. Přidejte špenát a restujte, dokud nezavadne.
  3. Ugrilujte maso: Maso grilujte na rozpálené pánvi do požadovaného stupně propečení.
  4. Smažte vejce: Na stejné pánvi, kde jste grilovali maso, usmažte vejce volské oko.
  5. Sestavte Bibimbap: Do misky vložte vařenou rýži. Okolo rýže dokola rozložte restovanou zeleninu, kimchi, grilované maso a na vrch položte volské oko.
  6. Ozdoba a podávání: Bibimbap ozdobte sezamovými semínky a jarní cibulkou. Podávejte s gochujang omáčkou na straně, aby si každý mohl dochutit podle své chuti.

Tipy:

  • Můžete použít i jiné druhy masa, jako je kuřecí nebo vepřové.
  • Pokud nemáte kimchi, můžete ho nahradit nakládanou zeleninou.
  • Bibimbap se tradičně podává v horké kamenné misce, která udrží jídlo teplé. Můžete ho ale servírovat i v obyčejné misce.

Užijte si lahodnou a barevnou cestu do korejské kuchyně s Bibimbap!

Další korejská jídla:

  • Kimchi jjigae: Pikantní guláš s kimchi a vepřovým masem.
  • Japchae: Skleněné nudle s masem a zeleninou.
  • Bulgogi: Marinované hovězí maso grilované na BBQ.

Objevte kouzlo korejského street foodu a domácí kuchyně!

Share.

Leave A Reply