Rajská omáčka je klasickým prvkem mnoha kuchyní a může být vylepšena různým kořením podle osobních preferencí.

Seznam ingrediencí na omáčku

  • 1 ks cibule (není nutná)
  • 40 g máslo
  • 1,50 lžička sůl
  • 80 g hladká mouka
  • 1 ks hřebíček
  • Tymián dle chuti (pokud máme rádi)
  • 3 ks bobkový list
  • 14 ks nové koření (kuličky), cca
  • 1300 ml vývar nebo voda, cca
  • 10 ks celý pepř
  • 1 lžíce olej
  • 200 g rajský protlak
  • 130 g cukr krupice (dle kyselosti protlaku), cca

Postup přípravy omáčky

  1. Na rozpuštěném másle s olejem v hrnci osmažte dosklovata pokrájenou cibuli.
  2. Během smažení přidejte koření (hřebíček, tymián, bobkový list, nové koření).
  3. Zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku.
  4. Přidejte rajský protlak a za stálého míchání krátce smažte.
  5. Zalijte vývarem (nebo vodou) a dobře promíchejte.
  6. Přidejte cukr, sůl a rajskou omáčku přivedeme k varu. Vařte cca 10 minut.
  7. Během vaření dle chuti případně dosolte nebo doslaďte.

Seznam ingrediencí na plněné papriky

  • Papriky (červené, žluté nebo zelené)
  • Mleté maso (hovězí nebo vepřové)
  • Rýže
  • Cibule
  • Brambory
  • Rajčata
  • Petrželka
  • Pepř, sůl, koření podle chuti
  • Olej

Postup přípravy plněných paprik

  1. Papriky omyjte, vykrojte stonky a vyndejte semínka.
  2. Mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, nasekanou cibulí, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a dalšími kořenícími bylinkami podle chuti.
  3. Plňte papriky připravenou směsí.
  4. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte je kolem paprik v pekáči.
  5. Rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozprostřete je po vrchu paprik.
  6. Přidejte olej, sůl a další koření podle chuti.
  7. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud papriky nejsou měkké.

Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Share.

Leave A Reply