Historie:

Bezlepkové linecké cukroví vzniklo jako odpověď na potřeby lidí s intolerancí na lepek. Tato varianta tradičního receptu dodává každému možnost užívat si vánoční sladkosti bez obav o životní styl nebo stravovací omezení.

Ingredience:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Láhev vanilkového extraktu
  • Láhev mandlového extraktu
  • Citronová kůra (strouhaná)
  • Mletá skořice
  • Sůl
  • Bezlepkový džem na plnění

Postup:

  1. V míse smíchejte bezlepkovou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
  2. V jiné misce utřete máslo s cukrem dohladka.
  3. Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  4. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí a dobře promíchejte.
  5. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
  6. Troubu předehřejte na 180°C.
  7. Vyválejte těsto na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm a vykrajujte různé tvary.
  8. Pečte v troubě 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
  9. Po vychladnutí spojte dva kusy bezlepkovým džemem.

Nápady na servírování:

  • Podávejte s horkým nápojem nebo jako součást vánočního cukroví.
  • Ozdobte cukroví polevou nebo posypáním strouhaným kokosem.
Share.

Leave A Reply