Vajíčka jsou neodmyslitelnou součástí snídaní po celém světě. Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, a proto představují skvělý start do nového dne. Pokud už vás nudí klasická míchanice nebo omelety, zkuste některý z našich receptů na vaječná dobrodružství:

1. Shakshuka:

Toto pikantní severoafrické jídlo se připravuje z vajec pošírovaných v rajčatové omáčce s bylinkami a kořením. Shakshuka je ideální pro ty, kteří rádi experimentují s chutí.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 lžička chilli papriček
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 4 vejce
  • Koriandr na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova.
  2. Přidejte česnek, papriku a chilli papričky a restujte další 5 minut.
  3. Vsypte drcená rajčata, kmín, kurkumu, sůl a pepř a duste 15 minut.
  4. Lžící udělejte v omáčce 4 důlky a do každého vklepněte vejce.
  5. Zakryjte hrnec a duste dalších 10 minut, dokud nebudou vejce hotová podle vašich představ.
  6. Podávejte s křupavým chlebem a ozdobte koriandrem.

2. Frittata se zeleninou:

Frittata je italská omeleta, která se peče v troubě. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny a sýra.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 1/4 šálku mléka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 hrnek brokolice na růžičky
  • 1/2 šálku strouhaného sýra

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse rozšlehejte vejce s mlékem, solí a pepřem.
  3. V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a papriku dozlatova.
  4. Přidejte brokolici a restujte další 2 minuty.
  5. Vmíchejte zeleninu do vaječné směsi a nalijte do zapékací misky.
  6. Posypte strouhaným sýrem a pečte v troubě 20-25 minut, dokud frittata není hotová.

3. Zapečené avokádo s vejcem:

Toto jednoduché a rychlé jídlo je ideální pro ty, kteří nemají ráno moc času.

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 1 vejce
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Chilli papričky (volitelně)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku a lžící lžičkou vydlabejte část dužniny, aby vznikla důlek.
  3. Do důlku vklepněte vejce, osolte, opepřete a případně přidejte chilli papričky.
  4. Pečte v troubě 10-15 minut, dokud není vejce hotové podle vašich představ.

Tipy:

  • Do vajec můžete přidat
Share.

Leave A Reply