Toužíte po chuti Španělska? Pak si nenechte ujít náš recept na Španělské fazole se zeleninou a chorizem! Toto lahodné a syté jídlo vás zaručeně přenese do slunné Andalusie a potěší vaše chuťové pohárky pikantní a aromatickou explozí.
S minimem úsilí a běžně dostupnými surovinami si můžete vychutnat autentický španělský pokrm, který je ideální pro rodinnou večeři, pohoštění přátel nebo i jako chutný a výživný oběd.
Náš recept vás provede krok za krokem přípravou této lahodné hostiny, od namáčení fazolí až po finální doladění chuti. Nebojte se experimentovat s pikantností a přizpůsobte si recept dle vašich preferencí.
Připravte si ingredience, rozpalte hrnec a ponořte se do světa chutí a vůní Španělska!
Ingredience:
- 400 g sušených bílých fazolí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 200 g chorizo klobásy, nakrájené na plátky
- 400 g rajčat z plechovky, drcená
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky chilli papriček (volitelně)
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/4 lžičky soli
- Čerstvý pepř na dochucení
- Nasekaná petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Fazole namočte přes noc do studené vody. Druhý den je sceďte a propláchněte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a papriky a restujte další 3 minuty.
- Vsypte chorizo a opékejte, dokud se neuvolní tuk a klobása nezezlátne.
- Přidejte rajčata z plechovky, uzenou papriku, chilli papričky (pokud používáte), kmín, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Vsypte fazole a zalijte je dostatečným množstvím horké vody, aby byly ponořené. Snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
- Podle potřeby dolijte vodu a dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte petrželkou.
Tipy:
- Místo chorizo klobásy můžete použít jinou uzenou klobásu, například salámu.
- Pokud nemáte sušené fazole, můžete použít 400 g fazolí z plechovky. V tom případě je sceďte a propláchněte a přidejte je do hrnce v kroku 4.
- Pro pikantnější verzi přidejte do hrnce chilli papričky.
- Fazole můžete podávat s rýží nebo s křupavým chlebem.