Původ Chicken Tikka Masala je stále zahalen tajemstvím a existuje několik verzí jeho historie. Jedna z legend hovoří o tom, že vznikl náhodou, když indický šéfkuchař ve Velké Británii přidal smetanovou omáčku do suchého kuřecího tikka. Tato omylem vytvořená omáčka se stala ikonou britské kuchyně a oblíbeným jídlem po celém světě. Dokonce se říká, že Chicken Tikka Masala je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v Británii.
Ingredience:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule (nasekaná)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžíce koncentrátu rajčat
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat (bez šťávy)
- 2 kuřecí prsa (nakrájená na kostičky)
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- Sůl podle chuti
- Čerstvá nasekaná koriandr na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Příprava omáčky: Na pánvi zahřejte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a smažte další 2 minuty. Přidejte garam masalu, kurkumu, papriku, kmín, koriandr, skořici a kardamom. Smažte asi minutu, dokud se nezačnou uvolňovat vůně.
- Přidání rajčat: Přidejte koncentrát rajčat a krájená rajčata. Vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhustne.
- Dokončení omáčky: Přilijte kuřecí vývar a vařte dalších 5–7 minut. Poté přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 2 minuty. Podle potřeby přisolte.
- Dokončení a servírování: Dochutíme solí a podáváme horké. Můžete ozdobit čerstvě nasekaným koriandrem.
Tato omáčka je základem pro tradiční jídlo Chicken Tikka Masala a nabízí bohatou chuť plnou koření a rajčat, které skvěle doplňuje vaše oblíbené pokrmy.