Původ Chicken Tikka Masala je stále zahalen tajemstvím a existuje několik verzí jeho historie. Jedna z legend hovoří o tom, že vznikl náhodou, když indický šéfkuchař ve Velké Británii přidal smetanovou omáčku do suchého kuřecího tikka. Tato omylem vytvořená omáčka se stala ikonou britské kuchyně a oblíbeným jídlem po celém světě. Dokonce se říká, že Chicken Tikka Masala je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v Británii.

Ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule (nasekaná)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce koncentrátu rajčat
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat (bez šťávy)
  • 2 kuřecí prsa (nakrájená na kostičky)
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvá nasekaná koriandr na ozdobu (volitelné)

Postup:

  1. Příprava omáčky: Na pánvi zahřejte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a smažte další 2 minuty. Přidejte garam masalu, kurkumu, papriku, kmín, koriandr, skořici a kardamom. Smažte asi minutu, dokud se nezačnou uvolňovat vůně.
  2. Přidání rajčat: Přidejte koncentrát rajčat a krájená rajčata. Vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhustne.
  3. Dokončení omáčky: Přilijte kuřecí vývar a vařte dalších 5–7 minut. Poté přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 2 minuty. Podle potřeby přisolte.
  4. Dokončení a servírování: Dochutíme solí a podáváme horké. Můžete ozdobit čerstvě nasekaným koriandrem.

Tato omáčka je základem pro tradiční jídlo Chicken Tikka Masala a nabízí bohatou chuť plnou koření a rajčat, které skvěle doplňuje vaše oblíbené pokrmy.

Share.

Leave A Reply