Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem jsou sladkým a nadýchaným dezertem, který vás okouzlí jemností těsta a bohatostí vanilkového krému. Tato klasická pochoutka je ideálním způsobem, jak zakončit každý dobrý pokrm nebo si dopřát sladkou tečku dne.

Seznam ingrediencí: Pro buchtičky:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 250 ml mléka (teplé)
  • 80 g cukru
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu (opcionálně) Pro vanilkový krém:
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt

Přesný postup přípravy:

  1. Smíchejte teplé mléko, cukr a droždí v misce a nechte působit až do vzniku pěny.
  2. Do mísy přidejte mouku, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte aktivované droždí.
  3. Vypracujte těsto, zakryjte ho a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Z těsta vytvarujte malé kuličky a nechte opět chvíli kynout.
  5. V troubě předehřáté na 180°C pečte buchtičky do zlatova.
  6. Mezitím připravte vanilkový krém. Smíchejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob. Vařte mléko s vanilkovým luskem nebo extraktem. Pomalu přidejte směs žloutků, stále míchejte, dokud krém nezhoustne.
  7. Nechte buchtičky vychladnout a poté každou rozřízněte napůl. Do středu každé buchtičky vložte lžičku vanilkového krému.
  8. Hotové buchtičky můžete posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Tipy na servírování:

  1. Posypání strouhanou čokoládou nebo skořicí dodá buchtičkám další chuťovou vrstvu.
  2. Servírujte teplé s lžící vanilkového krému na vrchu.
Share.

Leave A Reply