Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem jsou sladkým a nadýchaným dezertem, který vás okouzlí jemností těsta a bohatostí vanilkového krému. Tato klasická pochoutka je ideálním způsobem, jak zakončit každý dobrý pokrm nebo si dopřát sladkou tečku dne.
Seznam ingrediencí: Pro buchtičky:
- 500 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 250 ml mléka (teplé)
- 80 g cukru
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 1 vejce
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu (opcionálně) Pro vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
Přesný postup přípravy:
- Smíchejte teplé mléko, cukr a droždí v misce a nechte působit až do vzniku pěny.
- Do mísy přidejte mouku, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte aktivované droždí.
- Vypracujte těsto, zakryjte ho a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky a nechte opět chvíli kynout.
- V troubě předehřáté na 180°C pečte buchtičky do zlatova.
- Mezitím připravte vanilkový krém. Smíchejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob. Vařte mléko s vanilkovým luskem nebo extraktem. Pomalu přidejte směs žloutků, stále míchejte, dokud krém nezhoustne.
- Nechte buchtičky vychladnout a poté každou rozřízněte napůl. Do středu každé buchtičky vložte lžičku vanilkového krému.
- Hotové buchtičky můžete posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Tipy na servírování:
- Posypání strouhanou čokoládou nebo skořicí dodá buchtičkám další chuťovou vrstvu.
- Servírujte teplé s lžící vanilkového krému na vrchu.