Tento recept na mrkvové placky s petrželkovou omáčkou promění obyčejnou mrkev v lahodný a vydatný hlavní chod. Placky jsou křupavé zvenčí a uvnitř krásně měkké a šťavnaté. Petrželková omáčka jim dodává svěží a pikantní chuť.

Ingredience:

Pro mrkvové placky:

  • 500 g mrkve
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g ovesných vloček
  • hrst petržele, nasekaná
  • sůl
  • pepř (mletý černý)
  • olej na smažení

Pro petrželkovou omáčku:

  • 150 g bílého jogurtu
  • hrst petržele, nasekaná
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř (mletý černý)

Postup:

Příprava mrkvových placek:

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V misce smíchejte nastrouhanou mrkev, cibuli, česnek, vejce, parmazán, ovesné vločky a petrželku. Osolte a opepřete podle chuti.
  2. Směs dobře promíchejte a nechte ji 10-15 minut odpočinout, aby ovesné vločky nasály vlhkost.
  3. Na pánvi rozehřejte olej na středním ohni. Z mrkvové směsi tvořete lžící placky a smažte je z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.

Příprava petrželkové omáčky:

  1. V misce smíchejte jogurt, nasekanou petrželku, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Omáčku dobře promíchejte a nechte ji v lednici vychladnout.

Servírování:

Mrkvové placky podávejte teplé s petrželkovou omáčkou. Můžete je ozdobit čerstvou petrželkou a k tomu servírovat brambory, rýži nebo zeleninový salát.

Tipy:

  • Do mrkvové směsi můžete přidat i další zeleninu, například nastrouhanou cuketu nebo dýni.
  • Místo ovesných vloček můžete použít i strouhanku.
  • Petrželkovou omáčku můžete dochutit i jinými bylinkami, například tymiánem nebo bazalkou.
  • Mrkvové placky chutnají skvěle i studené jako svačina nebo lehký oběd.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply