Tento recept na mrkvové placky s petrželkovou omáčkou promění obyčejnou mrkev v lahodný a vydatný hlavní chod. Placky jsou křupavé zvenčí a uvnitř krásně měkké a šťavnaté. Petrželková omáčka jim dodává svěží a pikantní chuť.
Ingredience:
Pro mrkvové placky:
- 500 g mrkve
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, utřené
- 2 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g ovesných vloček
- hrst petržele, nasekaná
- sůl
- pepř (mletý černý)
- olej na smažení
Pro petrželkovou omáčku:
- 150 g bílého jogurtu
- hrst petržele, nasekaná
- 1 stroužek česneku, utřený
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (mletý černý)
Postup:
Příprava mrkvových placek:
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V misce smíchejte nastrouhanou mrkev, cibuli, česnek, vejce, parmazán, ovesné vločky a petrželku. Osolte a opepřete podle chuti.
- Směs dobře promíchejte a nechte ji 10-15 minut odpočinout, aby ovesné vločky nasály vlhkost.
- Na pánvi rozehřejte olej na středním ohni. Z mrkvové směsi tvořete lžící placky a smažte je z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.
Příprava petrželkové omáčky:
- V misce smíchejte jogurt, nasekanou petrželku, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Omáčku dobře promíchejte a nechte ji v lednici vychladnout.
Servírování:
Mrkvové placky podávejte teplé s petrželkovou omáčkou. Můžete je ozdobit čerstvou petrželkou a k tomu servírovat brambory, rýži nebo zeleninový salát.
Tipy:
- Do mrkvové směsi můžete přidat i další zeleninu, například nastrouhanou cuketu nebo dýni.
- Místo ovesných vloček můžete použít i strouhanku.
- Petrželkovou omáčku můžete dochutit i jinými bylinkami, například tymiánem nebo bazalkou.
- Mrkvové placky chutnají skvěle i studené jako svačina nebo lehký oběd.
Dobrou chuť!