Stýská se vám po rychlém a chutném obědě? Vyzkoušejte tyto fantastické špenátové noky! Noky z ricotty a špenátu jsou uvařené do 4 minut a lahodně se snoubí s krémovou rajčatovou omáčkou a luxusní burratou. Tento recept je hotový do 30 minut a zaručeně potěší vaše hosty i během všedního dne.
Ingredience:
- 200 g listového špenátu
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 50 g hladké mouky + na posyp
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Na rajčatový krém:
- 400 g loupaných rajčat v konzervě
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky cukru
- bazalka (na ozdobu)
Na servírování:
- 1 burrata
- olivový olej
- parmazán (volitelně)
Postup:
- Špenát spařte v hrnci s vroucí vodou, poté ledovou vodou rychle zchlaďte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- V míse smíchejte ricottu, vejce, mouku, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Nakonec přidejte nasekaný špenát a promíchejte.
- V osolené vodě přiveďte k varu dostatečné množství vody. Těsto na noky pomocí dvou lžic tvarujte do malých kousků a vhazujte je do vroucí vody. Vařte 3-4 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch.
- Mezitím si připravte rajčatový krém. Na olivovém oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce restujte.
- Vlijte rozmixovaná loupaná rajčata, přidejte cukr a vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
- Uvařené noky sceďte a smíchejte s rajčatovým krémem.
- Na talíře rozdělte noky s omáčkou, přidejte burratu nakrájenou na kousky a ozdobte lístky bazalky. Můžete posypat nastrouhaným parmazánem (volitelně).
Tipy:
- Můžete použít i baby špenát, který není potřeba spařovat.
- Pokud nemáte ricottu, můžete ji nahradit tvarohem smíchaným s trochou olivového oleje.
- Pro extra chuť můžete do rajčatového krému přidat trochu červeného vína.
Dobrou chuť!sharemore_vert