Toužíte po vydatné a zároveň zdravé večeři, která vás zahřeje v chladnějších dnech? Pak vyzkoušejte toto čočkové ragú s opečeným toastovým chlebem! Bohaté čočkové ragú plné zeleniny a lahodných kořeních doplněné křupavým toastovým chlebem vytvoří dokonalou kombinaci chutí a textur.
Ingredience:
- Pro čočkové ragú:
- 1/2 hrnku hnědé čočky
- 1 lžice olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 celer, nakrájený na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka (400 g) loupaných rajčat
- 1/2 lžičky chilli vloček (dle chuti)
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- Pro opečený toast:
- 4 plátky toastového chleba
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, rozetřené
- Nasekaná petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Čočkové ragú: V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a restujte do zesklovatění.
- Vmíchájte česnek a restujte ještě další minutu.
- Přidejte propláchnutou čočku, rajčata z konzervy, chilli vločky (pokud používáte), papriku, kmín a zeleninový vývar.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte pod pokličkou asi 20-25 minut, dokud není čočka měkká a omáčka mírně zhoustne.
- Opečený toast: Toastový chléb potřete olivovým olejem smíchaným s rozetřeným česnekem.
- Opečte toast na pánvi nebo v toastovači dozlatova.
- Servírování: Hotové čočkové ragú rozdělte do misek. Na každý porci položte opečený toastový chléb. Můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Můžete přidat i další zeleninu podle sezóny, například brokolici, kukuřici nebo hrášek.
- Pro veganskou verzi vynechte máslo a nahraďte ho olivovým olejem.
- Můžete ragú zjemnit troškou smetany nebo kokosového mléka.
- Pokud nemáte zeleninový vývar, můžete použít horkou vodu.
Lentilkové ragú s opečeným toastovým chlebem je skvělý způsob, jak využít zdravou čočku a obyčejný toastový chléb v lahodném a vydatném pokrmu. Dobrou chuť!