Toužíte po vydatné a zároveň zdravé večeři, která vás zahřeje v chladnějších dnech? Pak vyzkoušejte toto čočkové ragú s opečeným toastovým chlebem! Bohaté čočkové ragú plné zeleniny a lahodných kořeních doplněné křupavým toastovým chlebem vytvoří dokonalou kombinaci chutí a textur.

Ingredience:

  • Pro čočkové ragú:
    • 1/2 hrnku hnědé čočky
    • 1 lžice olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
    • 1 celer, nakrájený na kostičky
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 1 plechovka (400 g) loupaných rajčat
    • 1/2 lžičky chilli vloček (dle chuti)
    • 1 lžička mleté papriky
    • 1/2 lžičky drceného kmínu
    • 4 šálky zeleninového vývaru
    • Sůl a pepř dle chuti
  • Pro opečený toast:
    • 4 plátky toastového chleba
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, rozetřené
    • Nasekaná petrželka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Čočkové ragú: V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a restujte do zesklovatění.
  2. Vmíchájte česnek a restujte ještě další minutu.
  3. Přidejte propláchnutou čočku, rajčata z konzervy, chilli vločky (pokud používáte), papriku, kmín a zeleninový vývar.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte pod pokličkou asi 20-25 minut, dokud není čočka měkká a omáčka mírně zhoustne.
  6. Opečený toast: Toastový chléb potřete olivovým olejem smíchaným s rozetřeným česnekem.
  7. Opečte toast na pánvi nebo v toastovači dozlatova.
  8. Servírování: Hotové čočkové ragú rozdělte do misek. Na každý porci položte opečený toastový chléb. Můžete ozdobit nasekanou petrželkou.

Tipy:

  • Můžete přidat i další zeleninu podle sezóny, například brokolici, kukuřici nebo hrášek.
  • Pro veganskou verzi vynechte máslo a nahraďte ho olivovým olejem.
  • Můžete ragú zjemnit troškou smetany nebo kokosového mléka.
  • Pokud nemáte zeleninový vývar, můžete použít horkou vodu.

Lentilkové ragú s opečeným toastovým chlebem je skvělý způsob, jak využít zdravou čočku a obyčejný toastový chléb v lahodném a vydatném pokrmu. Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply