Spaghetti alla Carbonara jsou jedním z nejautentičtějších pokrmů italské kuchyně. Tento jednoduchý, ale a velice chutný recept pochází z Říma. Jeho kouzlo spočívá v kvalitních surovinách. Žádná smetana, jen pravé pecorino, guanciale, vejce a čerstvě mletý pepř.

Ingredience (pro 2 osoby):
- 200 g špaget
- 100 g guanciale (sušené vepřové líčko) nebo pancetty
- 2 žloutky + 1 celé vejce
- 50 g strouhaného sýra Pecorino Romano
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl
Postup:
- Příprava těstovin:
Uvařte špagety ve velkém hrnci v osolené vodě ideálně na al dente. - Guanciale:
Mezitím nakrájejte guanciale na tenké proužky a orestujte ho na pánvi bez oleje. Na středním plameni, dokud nezezlátne a neuvolní tuk. - Omáčka:
V míse smíchejte žloutky, celé vejce, nastrouhané pecorino a špetku černého pepře. - Dokončení:
Sceďte těstoviny, nezapomeňte si odlít hrnek vody. Přidejte je k guanciale a na pánvi promíchejte. Sejměte z ohně a rychle vmíchejte vaječnou směs. Přidávejte po lžících vodu z těstovin, dokud nevznikne krémová omáčka. - Servírování:
Ihned podávejte posypané pecorinem a čerstvě mletým pepřem.
Buon appetito!