Dnes se vydáme na gastronomickou exkurzi do srdce Itálie, kde se setkáme s jedním z nejoblíbenějších pokrmů této slavné kuchyně – ravioli. Avšak tentokrát si tento klasický pokrm představíme v neobvyklém kabátě – jako smažené ravioli plněné bohatou ricottou a doplněné pikantní rajčatovou omáčkou.
Tento recept přináší kombinaci klasických italských chutí s nádechem originality a inovace. Křehké a zlatavě smažené ravioli, plněné krémovou ricottou a dochucené bylinkami, vás zavedou do světa lahodných kousků, které se rozplývají na jazyku. A co dodává tomuto pokrmu ještě více jiskry? Samozřejmě pikantní rajčatová omáčka, která dodává každému soustu osvěžující a bohatou chuťovou paletu.
Suroviny:
Pro ravioli:
- Čerstvé nebo sušené ravioli (dle preference)
- 200 g ricotty
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 vejce
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
- 1 čajová lžička sušeného oregána
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- 1 čajová lžička olivového oleje
Pro rajčatovou omáčku:
- 400 g rajčat (můžete použít rajčata z konzervy)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 cibule, nasekaná
- 1 lžíce olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička cukru (nepovinné, podle chuti)
Postup:
Příprava ravioli:
- Ve velké míse smíchejte ricottu, strouhaný parmazán, vejce, oregáno, bazalku, čerstvě mletý černý pepř a sůl.
- Položte plát ravioli na čistý povrch a lžičkou na něj vložte malé množství ricottové směsi.
- Položte druhý plát ravioli navrch a pečlivě je uzavřete okrajemi, aby směs nevytekla.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a smažte ravioli z obou stran dozlatova. Poté je dejte na ubrousek, aby se zbytečný tuk vysál.
Příprava rajčatové omáčky:
- Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibuli a česnek, dokud nebudou měkké.
- Přidejte rajčata, sušené bylinky, sůl, pepř a případně cukr. Vařte omáčku asi 15-20 minut, dokud nezhoustne.
- Dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
Servírování:
- Na talíře rozložte smažené ravioli a přelijte je rajčatovou omáčkou.
- Podávejte okamžitě, ozdobte čerstvou bazalkou a parmazánem.
Tipy a Variace:
- Můžete přidat do ricottové směsi nasekané bylinky, jako je petržel nebo oregáno, pro extra chuť.
- Pokud nemáte čas na přípravu rajčatové omáčky, můžete použít hotovou omáčku z obchodu a přidat do ní své oblíbené koření.
Tento recept na smažené ravioli plněné ricottou s rajčatovou omáčkou je skvělou volbou pro večeři plnou italských chutí a vůní. Každý kousek tohoto pokrmu je plný svěžích ingrediencí a lahodného sýra, který vás zaručeně okouzlí! Podávejte tento pokrm s čerstvě nastrouhaným parmazánem a dopřejte si skvělou večeři plnou italské vášně!