Dnešní kulinářská cesta nás zavede do světa osvěžujících chutí a zdravých lahůdek, kde se setkává hořkost s jemnou sladkostí a krémovostí. Představujeme vám recept na čekankový míchaný salát, který je jako stvořený pro ty, kdo milují kombinaci čerstvých surovin a pestrou chuťovou paletu.
Čekanka, s její jemnou hořkostí, se stává hlavní hvězdou tohoto salátu, který je obohacen o sladká rajčata, krémové avokádo a hrubě nasekané vlašské ořechy. Vše je pak sladěno osvěžujícím dressingem z olivového oleje, balsamikového octa a medu, který dodá salátu dokonalou rovnováhu chutí.
Ingredience:
- 1 hlávka čekanky
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 velký rajče, nakrájené na kostičky
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
- 50 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
- Čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobení
Pro Dressing:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Čekanku opláchněte a nakrájejte na tenké proužky.
- V míse smíchejte nakrájenou čekanku s cibulí, rajčaty a avokádem.
- Přidejte hrubě nasekané vlašské ořechy.
- V malé misce smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, med nebo javorový sirup, sůl a pepř na dressing.
- Dressing nalijte přes připravený salát a důkladně promíchejte.
- Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí a podávejte okamžitě.
Tipy a Variace:
- Můžete přidat do salátu také nakrájené kuřecí prsy nebo kousky grilovaného lososa pro proteinovou přísadu.
- Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do dressingové směsi trochu nasekané čili papričky.
Čekankový míchaný salát je osvěžující a lahodná kombinace hořké čekanky s jemnou sladkostí rajčat a krémovostí avokáda. Dressing z olivového oleje, balsamikového octa a medu dodá salátu dokonalou rovnováhu chutí. Připravte si ho jako lehký a zdravý pokrm na oběd nebo večeři a dopřejte si lahodný zážitek plný čerstvých chutí!