Dnešní kulinářská cesta nás zavede do světa osvěžujících chutí a zdravých lahůdek, kde se setkává hořkost s jemnou sladkostí a krémovostí. Představujeme vám recept na čekankový míchaný salát, který je jako stvořený pro ty, kdo milují kombinaci čerstvých surovin a pestrou chuťovou paletu.

Čekanka, s její jemnou hořkostí, se stává hlavní hvězdou tohoto salátu, který je obohacen o sladká rajčata, krémové avokádo a hrubě nasekané vlašské ořechy. Vše je pak sladěno osvěžujícím dressingem z olivového oleje, balsamikového octa a medu, který dodá salátu dokonalou rovnováhu chutí.

Ingredience:

  • 1 hlávka čekanky
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 velký rajče, nakrájené na kostičky
  • 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
  • 50 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
  • Čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobení

Pro Dressing:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Čekanku opláchněte a nakrájejte na tenké proužky.
  2. V míse smíchejte nakrájenou čekanku s cibulí, rajčaty a avokádem.
  3. Přidejte hrubě nasekané vlašské ořechy.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, med nebo javorový sirup, sůl a pepř na dressing.
  5. Dressing nalijte přes připravený salát a důkladně promíchejte.
  6. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí a podávejte okamžitě.

Tipy a Variace:

  • Můžete přidat do salátu také nakrájené kuřecí prsy nebo kousky grilovaného lososa pro proteinovou přísadu.
  • Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do dressingové směsi trochu nasekané čili papričky.

Čekankový míchaný salát je osvěžující a lahodná kombinace hořké čekanky s jemnou sladkostí rajčat a krémovostí avokáda. Dressing z olivového oleje, balsamikového octa a medu dodá salátu dokonalou rovnováhu chutí. Připravte si ho jako lehký a zdravý pokrm na oběd nebo večeři a dopřejte si lahodný zážitek plný čerstvých chutí!

Share.

Leave A Reply