Gnocchi jsou měkké knedlíčky z bramborového těsta, které se skvěle hodí k různým omáčkám, například rajčatové, pestové nebo smetanové. Tento recept je základní verzí gnocchi a jeho příprava není nijak složitá.
Ingredience:
- 1 kg uvařených moučných brambor (zhruba 4-5 středně velkých)
- 250-300 g hladké nebo polohrubé mouky (může být potřeba i více podle vlhkosti brambor)
- 1 vejce
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl podle chuti
Postup:
- Uvařené brambory oloupejte a ještě teplé propasírujte přes hrubé síto nebo prolisujte. Nechte chvíli vychladnout.
- Na pracovní plochu nasypte mouku, udělejte důlek a v něm smíchejte bramborovou směs, vejce, muškátový oříšek a špetku soli.
- Rukama vypracujte hladké těsto. Těsto by mělo být vláčné, ale ne lepit se. Pokud je příliš lepivé, přidejte postupně lžíce mouky. Naopak, pokud je příliš suché, přidejte trochu vody po lžičkách.
- Těsto rozdělte na několik dílů a z každého válejte válečky o průměru asi 1 cm.
- Gnocchi můžete tvarovat několika způsoby:
- Na válečky udělejte pomocí vidličky vroubky.
- Nakrájejte válečky na malé kousky a ty pak pomocí prstů a vidličky vytvarujte do tvaru mušličky.
- Gnocchi můžete také strouhnout na speciálním nástroji na gnocchi (gnocchi board).
- V velkém hrnci uveďte k varu osolenou vodu. Hotové gnocchi vyplavou na hladinu. Vařte je asi 1-2 minuty.
- Gnocchi vyjměte děravou lžící a nechte okapat.
- Podávejte s vaší oblíbenou omáčkou, posypané parmezánem a ozdobené lístky čerstvé bazalky (volitelně).
Tipy:
- Můžete přidat do těsta lžíci olivového oleje.
- Gnocchi můžete po uvaření také krátce osmahnout na pánvi s máslem nebo olivovým olejem, aby dostaly křupavou chuť.
- Hotové gnocchi můžete zamrazit a vařit až později.
Dobrou chuť!