Zajímavost:

Valašská kyselica je tradiční pokrm spojený s valašskou kulturou na Moravě. Tato jedinečná polévka se vyrábí ze kysaného zelí a dalších lokálních ingrediencí. Historie valašské kyselice sahá do dob, kdy byly domácí fermentované pokrmy běžnou součástí valašské kuchyně.

Ingredience:

  • 1 kg kysaného zelí
  • 200 g brambor
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 klobásy (nasekané na plátky)
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmažte nasekanou cibuli do zlatova.
  3. Přidejte kysané zelí a krátce restujte.
  4. Přidejte hladkou mouku, kmín, bobkový list, sůl, pepř a cukr. Míchejte a restujte asi 5 minut.
  5. Přidejte nakrájené brambory a zalijte hovězím vývarem.
  6. Vařte polévku asi 20-25 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Na konci přidejte nasekané klobásy a nechte vařit dalších 5 minut.

Tipy na servírování:

  • Podávejte valašskou kyselici posypanou čerstvou petrželí.
  • Doplněte o křupavý chléb nebo houskový knedlík.
Share.

Leave A Reply