Asie je rájem lahodných polévek a vietnamské Pho Ga patří mezi její klenoty. Tento aromatický vývar s kuřecím masem, nudlemi a čerstvou zeleninou vás zaručeně přenese do ulic Hanoje. Náš recept vám představí zjednodušenou domácí verzi Pho Ga, kterou zvládne připravit každý.
Ingredience:
- Pro vývar:
- 2 l vody
- 1 kg kuřecích kostí
- 1 celá cibule, hnědě opečená
- 1 kus zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky
- 2 hnědé hříbky Shiitake, sušené (volitelně)
- 1 hvězdička badyánu
- 2 hřebíčky
- 1 skořicová tyčinka
- 2 lžíce rybí omáčky
- Pro polévku:
- 300 g kuřecích prsíček, nakrájených na nudličky
- 1 svazek pak choi, nakrájený na proužky
- 200 g rýžových nudlí
- 1/2 citronu, nakrájený na klínky
- Nasekaná čerstvá koriandl a bazalka na ozdobu
- Nakrájená chilli paprička (volitelně)
Postup:
- Příprava vývaru: V hrnci s vodou svařte kuřecí kosti s opečenou cibulí, zázvorem, houbami, badyánem, hřebíčky a skořicí. Vařte alespoň 2 hodiny na mírném ohni. Vývar sceďte a dochuťte rybí omáčkou.
- Příprava nudlí: Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu.
- Příprava masa: V samostatném hrnci s vroucí vodou spařte kuřecí nudličky po dobu 2-3 minut.
- Sestavení polévky: Do misek nalijte horký vývar, přidejte nudle, kuřecí maso a pak choi.
- Dokončení: Ozdobte čerstvou koriandrem a bazalkou. Podle chuti přidejte citron a chilli papričku.
Tipy
- Pro autentičtější chuť můžete do vývaru přidat fenykl a kousek celého koriandru.
- Můžete použít i jiné nudle, například udon nebo soba nudle.
- Pho Ga se tradičně podává s klíčky mungo a plátky limety.
- Upravte si množství bylinek a chilli papričky podle své chuti.