Tento recept nabízí skvělou kombinaci chutí a živin. Batáty jsou bohaté na vlákninu a vitamíny, zatímco krůtí maso dodává kvalitní bílkoviny. Fazole zase obohatí pokrm o další vlákninu a rostlinné bílkoviny. A to vše zapečené do lahodně krémové konzistence.

Ingredience:

  • 2 velké batáty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kg mletého krůtího masa
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka (400 g) červených fazolí v nálevu, propláchnuté
  • 1 plechovka (400 g) kukuřice v nálevu, scezená
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Cheddar
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 1 lžička chilli prášku (volitelně)
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky a dejte je vařit do osolené vody asi 10 minut, dokud nebudou poloměkké. Poté je sceďte a nechte okapat.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej.
  4. Přidejte mleté krůtí maso a opékejte ho dozlatova, asi 5 minut.
  5. Vmícháme cibuli a papriku a restujeme další 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
  6. Přidejte scezené červené fazole, kukuřici, chilli prášek (pokud používáte), mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a směs prohřejte.
  7. V misce smíchejte zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr Cheddar.
  8. Zapékací misku vymažte máslem.
  9. Naplňte ji vrstvou okapaných batátů, poté směsí s krůtím masem a fazolemi.
  10. Posypte směs sýrovou zálivkou.
  11. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud sýr nebude zlatavý a bublinkovatý.

Tipy:

  • Můžete použít i jiné druhy fazolí, například černé fazole nebo pinto fazole.
  • Pro vegetariánskou verzi vynechte krůtí maso a nahraďte ho extra porcí červených fazolí nebo čočky.
  • Pokud nemáte rádi pálivé, vynechte chilli prášek. Můžete přidat jiné koření, například kari nebo kurkumu.
  • Podávejte s čerstvým salátem a celozrnným pečivem.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply