Kuře na paprice patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Tato lahodná a sýtá specialita oslovuje chuťové pohárky mnoha lidí a je symbolem domácího pohodlí. Přinášíme vám nejen recept na tuto klasiku, ale i několik zajímavostí spojených s tímto tradičním jídlem.
Recept na Kuře na paprice:
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna
- 2 cibule
- 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce mleté papriky (sladké nebo pálivé dle chuti)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 200 ml kuřecího vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml smetany ke vaření
- Koriandr nebo petržel na ozdobu
Postup:
- Příprava ingrediencí:
- Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
- Papriky zbavte semínek a stonků, nakrájejte na proužky nebo kousky.
- Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
- Smažení kuřecího masa:
- Na rozpáleném oleji osmahněte kuřecí stehna z obou stran do zlatova. Sůl a pepř podle chuti. Můžete přidat i trochu majoránky a kmínu pro aromatickou chuť.
- Přidání zeleniny:
- Přidejte nakrájenou cibuli a papriky, smažte do měkkého stavu.
- Přidání koření:
- Přidejte mletou papriku a promíchejte. Pak přidejte rajčatový protlak, česnek a nechte chvíli dusit.
- Podlití vývarem a dusení:
- Přilijte kuřecí vývar, zakryjte pokličkou a nechte dusit a vařit asi 30 minut nebo dokud kuřecí maso není měkké.
- Přidání smetany:
- Přilijte smetanu a nechte provařit. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Podávání:
- Kuře na paprice podávejte s rýží, knedlíky nebo bramborovým knedlíkem. Ozdobte nasekaným koriandrem nebo petrželí.
Zajímavosti:
- Původ receptu:
- Recept na kuře na paprice má své kořeny v tradiční české a slovenské kuchyni. Tento pokrm se stal nedílnou součástí rodinných oslav a slavnostních událostí.
- Variace na recept:
- Existuje mnoho regionálních variací receptu na kuře na paprice. Někteří přidávají do omáčky rajčata nebo víno, což dodává pokrmu ještě zajímavější chuťový rozměr.
- Tradiční postarší recepty:
- V minulosti se kuře na paprice často připravovalo na dřevěném ohni, což dodávalo jídlu jedinečnou chuť. Dnes se většinou vaří na sporáku, ale nostalgické duše si občas rády připomenou atmosféru starých časů.
Kuře na paprice není jen jídlo, ale také kulturní symbol spojený s pohostinností a tradicí. Při přípravě si můžete vychutnat nejen skvělou chuť, ale i atmosféru spojenou s tímto kulinárním zážitkem.