Toto indické kari s čočkou je plné vůní a chutí díky použití kari koření a kokosového mléka. Je to skvělý a zdravý vegetariánský hlavní chod, který je zároveň bohatý na bílkoviny a vlákninu.
Ingredience:
- 250 g červené čočky (proplachané)
- 1 lžička olivového oleje
- 1 střední cibule (najemno nakrájená)
- 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
- 1 lžíce zázvoru (najemno nastrouhaného)
- 1 lžička kari koření
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky chilli koření (nebo dle chuti)
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g loupaných rajčat (z konzervy, rozdrcené)
- 1 plechovka (400 ml) cizrny (proplachané a scezené, volitelně)
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Cilantro (nasekané) na ozdobu (volitelně)
- Basmati rýže na přílohu (volitelně)
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte dozlatova na středním ohni.
- Vmíchejte česnek a zázvor a smažte další minutu za stálého míchání.
- Přidejte kari koření, kurkumu a chilli koření (pokud ho používáte) a opražte asi 30 sekund, aby se rozvonělo koření.
- Vmíchejte čočku, kokosové mléko, rajčata, cizrnu (pokud používáte) a zeleninový vývar.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20-25 minut, dokud není čočka měkká. Občas promíchejte.
- Podávejte s vařenou basmati rýží a ozdobené nasekaným koriandrem (volitelně).
Tipy:
- Můžete přidat další zeleninu, například mrkev, papriku nebo cuketu, nakrájené na kostičky a přidané spolu s cibulí.
- Pro krémovější kari rozmixujte část uvařené směsi tyčovým mixérem.
- Pokud nemáte rádi pálivé, vynechejte chilli koření nebo ho použijte v menším množství.
- Můžete také přidat lžíci citronové šťávy pro svěžest.
- Zbylé kari uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny.
Dobrou chuť!