Když se řekne čínská kuchyně, mnohým z nás se vybaví právě kuřecí Kung Pao – pikantní a bohatě dochucené jídlo, které si získalo srdce milovníků asijských chutí po celém světě. Tento tradiční recept, pocházející z provincie S’-čchuan, kombinuje něžné kousky kuřecího masa s ostrými chilli papričkami, křupavými arašídy a aromatickou omáčkou, která vše krásně spojuje. Ačkoliv se může zdát příprava tohoto jídla jako výzva, s následujícím receptem zjistíte, že si lahodné kuřecí Kung Pao můžete snadno připravit i v domácích podmínkách. Takže připravte své pánve a pusťte se do vaření této úchvatné asijské speciality!
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 50 g arašídů nebo kešu oříšků
- 3-4 sušené chilli papričky, pokrájené
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nasekaného
Omáčka:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup:
- V míse smíchejte kuřecí maso se 2 lžícemi sójové omáčky, 2 lžícemi rýžového vinného octa a 1 lžící kukuřičného škrobu. Nechte marinovat asi 20 minut.
- Mezitím připravte omáčku smícháním 3 lžic sójové omáčky, 2 lžic rýžového vinného octa, hoisin omáčky, cukru a 1 lžičky kukuřičného škrobu. Důkladně promíchejte.
- V woku nebo velké pánvi rozehřejte sezamový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a chilli papričky a krátce osmahněte.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso a smažte, dokud není maso zcela uvařené.
- Přidejte papriky a orestujte dalších pár minut.
- Zalijte připravenou omáčkou a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Nakonec vmíchejte arašídy nebo kešu oříšky.
- Podávejte s rýží nebo nudlemi.