Tato korejská verze smažené rýže nabízí pikantní a plnou chuť díky tradičnímu fermentovanému zelí kimchi. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky vařené rýže a zeleniny, a zároveň si dopřát chutný a výživný pokrm.
Ingredience:
- 2 šálky vařené rýže (nejlépe den předem)
- 150 g kimchi, nakrájeného na nudličky
- 1 mrkev, nakrájená na nudličky
- 1/2 papriky (zelená, červená nebo žlutá), nakrájená na nudličky
- 50 g hrášku (může být i mražený)
- 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky korejského koření gochugaru (volitelně)
- 1 vejce (volitelně)
- Sezamová semínka na posypání (volitelně)
Postup:
- Na pánvi rozhřejte sezamový olej. Pokud přidáváte vejce, tak ho nejprve rozklepněte a usmažte na omeletu. Poté vejce vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do rozpáleného oleje vhoďte česnek a krátce ho opražte dozlatova.
- Přidejte kimchi, mrkev, papriku a hrášek a restujte zhruba 3 minuty, dokud zelenina trochu nezměkne.
- Vsypte vařenou rýži a promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily.
- Přilijte sójovou omáčku a případně korejské koření gochugaru pro výraznější pikantnost.
- Pokud jste smažili vejce, nakrájejte ho na proužky a přidejte zpět do pánve s rýží a zeleninou.
- Promíchávejte, dokud rýže nebude horká a všechny ingredience se neprohřejí.
- Na závěr posypte jarní cibulkou a sezamovými semínky (volitelně).
Tipy:
- Můžete přidat další zeleninu, jako je brokolice, houby nebo kukuřice.
- Pro vegetariánskou verzi s vyšším obsahem proteinu přidejte tofu nakrájené na kostky a osmažené zvlášť.
- Můžete použít kimchi jakékoliv pálivosti podle své chuti.
- Pokud nemáte kimchi, můžete ho nahradit nakládaným zelím nebo kysaným zelím.
Dobrou chuť!