Tato korejská verze smažené rýže nabízí pikantní a plnou chuť díky tradičnímu fermentovanému zelí kimchi. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky vařené rýže a zeleniny, a zároveň si dopřát chutný a výživný pokrm.

Ingredience:

  • 2 šálky vařené rýže (nejlépe den předem)
  • 150 g kimchi, nakrájeného na nudličky
  • 1 mrkev, nakrájená na nudličky
  • 1/2 papriky (zelená, červená nebo žlutá), nakrájená na nudličky
  • 50 g hrášku (může být i mražený)
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky korejského koření gochugaru (volitelně)
  • 1 vejce (volitelně)
  • Sezamová semínka na posypání (volitelně)

Postup:

  1. Na pánvi rozhřejte sezamový olej. Pokud přidáváte vejce, tak ho nejprve rozklepněte a usmažte na omeletu. Poté vejce vyjměte z pánve a dejte stranou.
  2. Do rozpáleného oleje vhoďte česnek a krátce ho opražte dozlatova.
  3. Přidejte kimchi, mrkev, papriku a hrášek a restujte zhruba 3 minuty, dokud zelenina trochu nezměkne.
  4. Vsypte vařenou rýži a promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily.
  5. Přilijte sójovou omáčku a případně korejské koření gochugaru pro výraznější pikantnost.
  6. Pokud jste smažili vejce, nakrájejte ho na proužky a přidejte zpět do pánve s rýží a zeleninou.
  7. Promíchávejte, dokud rýže nebude horká a všechny ingredience se neprohřejí.
  8. Na závěr posypte jarní cibulkou a sezamovými semínky (volitelně).

Tipy:

  • Můžete přidat další zeleninu, jako je brokolice, houby nebo kukuřice.
  • Pro vegetariánskou verzi s vyšším obsahem proteinu přidejte tofu nakrájené na kostky a osmažené zvlášť.
  • Můžete použít kimchi jakékoliv pálivosti podle své chuti.
  • Pokud nemáte kimchi, můžete ho nahradit nakládaným zelím nebo kysaným zelím.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply