Hledáte lehký, zdravý a chuťově explozivní oběd či večeři? Pak se pusťte do přípravy asijských nudlových salátů s arašídovou omáčkou! Tahle asijská inspirace na talíři vás zaručeně překvapí svou svěžestí a dokonalou kombinací chutí.
Ingredience:
- 250 g nudlí (rýžové, skleněné nebo oblíbené)
- 1 mrkev, nakrájená na julienne
- 1 okurka, zbavená semínek a nakrájená na julienne
- 1 červená paprika, nakrájená na julienne
- 1 balení (200 g) mung bean klíčků
- 1/2 hrnku nasekaného koriandru
- 1/4 hrnku nasekané petržele
- opražené arašídy nahrubo nasekané (dle chuti)
Pro arašídovou omáčku:
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce рисоvého octa
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná nahrubo (dle chuti)
- Voda dle potřeby
Postup:
- Nudle uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky (julienne).
- V misce smícháme arašídové máslo, sójovou omáčku, med, rýžový ocet, limetkovou šťávu, česnek, zázvor a chilli papričku (pokud ji používáme). Mícháme, dokud nevznikne hladká omáčka. Řidší konzistenci dosáhneme přidáním vody po lžičkách.
- V samostatné misce smícháme uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, nasekané bylinky a arašídy.
- Zakryjeme a necháme chvíli marinovat v chladničce (cca 15 minut).
- Nudlové saláty servírujeme s arašídovou omáčkou na boku, kterou si každý může dle chuti přidat na svůj talíř.
Tipy:
- Pro veganskou verzi nahraďte arašídové máslo sezamovým máslem.
- Můžete přidat další ingredience, například nakrájené kuřecí maso, tofu, nebo krevetky.
- Pro extra křupavost můžete nudle před smícháním s ostatními ingrediencemi krátce opražit na pánvi s trochou oleje.
Užijte si svěžest a lahodnost tohoto asijského pokrmu!