Zajímavost:

Čočková polévka patří k tradičním českým pokrmům, známým pro svoji chutnou jednoduchost a výživnou hodnotu. Oblíbená po celý rok, zejména v chladnějších měsících, poskytuje pohodlný a teplý pocit domova.

Ingredience:

  • 1 šálek hnědých čoček (suchých)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené)
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (utlučené)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup:

  1. Čočky propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a osmažte cibuli do zlatova.
  3. Přidejte nakrájený česnek, kmín a papriku. Míchejte a nechte chvíli vonět.
  4. Přidejte čočky, mrkve a brambory. Zamíchejte.
  5. Zalijte vše vodou, přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
  6. Přidejte sůl a pepř podle chuti, poté snižte teplotu a nechte vařit asi 30-40 minut, dokud jsou všechny ingredience měkké.
  7. Polévku dochuťte podle potřeby a odstraňte bobkový list.
  8. Před podáváním ozdobte čerstvou petrželí.

Tipy na servírování:

  • Polévku podávejte s čerstvě nasekanou petrželí.
  • Doplněte o křupavý chléb nebo toast.
Share.

Leave A Reply