Hledáte lehký, zdravý a chuťově explozivní oběd či večeři? Pak se pusťte do přípravy asijských nudlových salátů s arašídovou omáčkou! Tahle asijská inspirace na talíři vás zaručeně překvapí svou svěžestí a dokonalou kombinací chutí.

Ingredience:

  • 250 g nudlí (rýžové, skleněné nebo oblíbené)
  • 1 mrkev, nakrájená na julienne
  • 1 okurka, zbavená semínek a nakrájená na julienne
  • 1 červená paprika, nakrájená na julienne
  • 1 balení (200 g) mung bean klíčků
  • 1/2 hrnku nasekaného koriandru
  • 1/4 hrnku nasekané petržele
  • opražené arašídy nahrubo nasekané (dle chuti)

Pro arašídovou omáčku:

  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce рисоvého octa
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná nahrubo (dle chuti)
  • Voda dle potřeby

Postup:

  1. Nudle uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky (julienne).
  3. V misce smícháme arašídové máslo, sójovou omáčku, med, rýžový ocet, limetkovou šťávu, česnek, zázvor a chilli papričku (pokud ji používáme). Mícháme, dokud nevznikne hladká omáčka. Řidší konzistenci dosáhneme přidáním vody po lžičkách.
  4. V samostatné misce smícháme uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, nasekané bylinky a arašídy.
  5. Zakryjeme a necháme chvíli marinovat v chladničce (cca 15 minut).
  6. Nudlové saláty servírujeme s arašídovou omáčkou na boku, kterou si každý může dle chuti přidat na svůj talíř.

Tipy:

  • Pro veganskou verzi nahraďte arašídové máslo sezamovým máslem.
  • Můžete přidat další ingredience, například nakrájené kuřecí maso, tofu, nebo krevetky.
  • Pro extra křupavost můžete nudle před smícháním s ostatními ingrediencemi krátce opražit na pánvi s trochou oleje.

Užijte si svěžest a lahodnost tohoto asijského pokrmu!

Share.

Leave A Reply