Toto indické kari s čočkou je plné vůní a chutí díky použití kari koření a kokosového mléka. Je to skvělý a zdravý vegetariánský hlavní chod, který je zároveň bohatý na bílkoviny a vlákninu.

Ingredience:

  • 250 g červené čočky (proplachané)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 střední cibule (najemno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
  • 1 lžíce zázvoru (najemno nastrouhaného)
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli koření (nebo dle chuti)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g loupaných rajčat (z konzervy, rozdrcené)
  • 1 plechovka (400 ml) cizrny (proplachané a scezené, volitelně)
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Cilantro (nasekané) na ozdobu (volitelně)
  • Basmati rýže na přílohu (volitelně)

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte dozlatova na středním ohni.
  2. Vmíchejte česnek a zázvor a smažte další minutu za stálého míchání.
  3. Přidejte kari koření, kurkumu a chilli koření (pokud ho používáte) a opražte asi 30 sekund, aby se rozvonělo koření.
  4. Vmíchejte čočku, kokosové mléko, rajčata, cizrnu (pokud používáte) a zeleninový vývar.
  5. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20-25 minut, dokud není čočka měkká. Občas promíchejte.
  7. Podávejte s vařenou basmati rýží a ozdobené nasekaným koriandrem (volitelně).

Tipy:

  • Můžete přidat další zeleninu, například mrkev, papriku nebo cuketu, nakrájené na kostičky a přidané spolu s cibulí.
  • Pro krémovější kari rozmixujte část uvařené směsi tyčovým mixérem.
  • Pokud nemáte rádi pálivé, vynechejte chilli koření nebo ho použijte v menším množství.
  • Můžete také přidat lžíci citronové šťávy pro svěžest.
  • Zbylé kari uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny.

Dobrou chuť!

Share.

Leave A Reply