Milánské špagety s mletým masem jsou jednoduchou a rychlou variantou italské klasiky ragú bolognese, která se zrodila v 70. letech minulého století. Tento recept je ideální pro rychlou večeři, kdy nemáte moc času nebo chcete připravit něco chutného za pár kaček.
Suroviny:
- Olivový olej: 1 lžíce
- Cibule: 1 ks, nakrájená nadrobno
- Mleté maso (drůbeží nebo směs vepřového a hovězího): 300 g
- Česnek: 3 stroužky, najemno nasekané
- Rajský protlak: 2 lžíce
- Cukr: 1 lžička
- Rajčata (sekaná): 1 plechovka (400 g)
- Oregano (sušené): 1 lžička
- Špagety: 500 g
- Sýr na strouhání (parmazán nebo Grana Padano): 60 g
- Sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy:
- V kastrolu nebo hluboké pánvi s poklicí rozehřejte olivový olej a restujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata.
- Přidejte mleté maso a zprudka ho orestujte dohněda. Maso během restování rozdělujte na drobné kousky. Po asi 5 minutách přidejte najemno nasekaný česnek a cukr a zarestujte asi minutu.
- Přidejte rajský protlak a restujte další minutu. Poté přidejte plechovku sekaných rajčat. Směs osolte, opepřete a dochuťte sušeným oreganem. Zmírněte plamen, přikryjte poklicí a duste asi 15 minut. Pokud je omáčka moc hustá, můžete přilít trochu vody z těstovin.
- Mezitím v velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte špagety al dente. Poté je slijte.
- Těstoviny rozdělte na talíře, na každý dejte porci omáčky a posypte strouhaným sýrem.
Tento recept je skvělým příkladem toho, jak lze s omezenými surovinami vytvořit chutný a uspokojivý pokrm. Milánské špagety s mletým masem můžete podávat s čerstvým salátem nebo zeleninou pro lehký a vyvážený jídlo.