Přinášíme vám exotický recept na dýňovou laksu, která je inspirována jihovýchodní asijskou kuchyní. Tato pikantní polévka, kombinující chutě chilli papriček, kokosového mléka a čerstvého koriandru, je obohacena o rýžové nudle a kousky kuřecího masa. Ideální jídlo pro milovníky asijské kuchyně, které zahřeje v chladnějších dnech.
Postup přípravy
- Příprava kuřete:
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a obalte v koření pěti vůní.
- Opečte na grilovací pánvi z obou stran po dobu 3 minut.
- Po upečení pokapejte medem a posypte sezamem.
- Příprava polévky:
- Dýni oloupejte, zbavte semínek a nastrouhejte.
- V hrnci přiveďte kuřecí vývar k varu, přidejte nastrouhanou dýni, nasekaný česnek, zázvor, chilli papričku a jarní cibulku.
- Přimíchejte kurkumu, arašídové máslo, sezamový olej, rybí a sójovou omáčku a vařte 10 minut.
- Dokončení polévky:
- Polévku rozmixujte do hladka, přilijte kokosové mléko a přidejte brokolici rozdělenou na růžičky.
- Polévku přiveďte k varu, dochuťte sójovou omáčkou a limetovou šťávou.
- Servírování:
- Do misek rozdělte uvařené rýžové nudle, zalijte polévkou, přidejte kuřecí maso s cibulí, klíčky a lístky koriandru.
- Doplněte měsíčky limety a nasekanou chilli papričku pro extra šťávu a pikantnost.
Ingredience
- Kuře a marináda:
- 2 kuřecí prsa
- 1 červená cibule
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1 lžička medu
- 1 lžíce sezamu
- Polévka:
- 1 máslová dýně
- 500 ml kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- 2 chilli papričky
- 3 jarní cibulky
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 svazek koriandru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 400 ml kokosového mléka
- 250 g brokolice
- 2 limetky
- 300 g rýžových nudlí, uvařených
- 1 hrst klíčků