Zeleninové špízy s dipem z jogurtu a bylinek jsou lehkým a chutným jídlem, které spojuje různorodost čerstvé zeleniny s osvěžujícím dipem. Tato jednoduchá a zdravá volba je ideální pro lehký oběd nebo oslavu, kde si hosté mohou vychutnat bohatost barev a chutí.
Seznam ingrediencí: Pro špízy:
- Cherry rajčata
- Paprika (různé barvy), nakrájená na kousky
- Žlutá cuketa, nakrájená na plátky
- Houby (například žampióny), nakrájené na poloviny
- Červená cibule, nakrájená na kousky
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Dřevěné špízy, namočené ve vodě
Pro dip z jogurtu a bylinek:
- 1 šálek řeckého jogurtu
- Čerstvé bylinky podle chuti (máta, petržel, koriandr), nasekané
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Přesný postup přípravy:
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Na dřevěné špízy postupně navlékejte kousky cherry rajčat, papriky, cukety, žampionů a cibule.
- Špízy potřete olivovým olejem a opepřete a osolte podle chuti.
- Grilujte špízy 8-10 minut, občas je otočte, dokud zelenina nezměkne a získá zlatavou barvu.
- Mezitím připravte dip: v míse smíchejte řecký jogurt, nasekané bylinky, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Hotové špízy podávejte s připraveným jogurtovým dipem.
Tipy na servírování:
- Špízy podávejte na lůžku čerstvého salátu nebo křupavého chleba.
- Můžete přidat do dipu trochu chilli pro pikantnější chuť.