Lasagne al forno, neboli zapečené lasagne, je vrcholným dílem italských těstovinových pokrmů. Střídání vrstev plátů lasagní, lahodného masového ragú, krémové bešamelové omáčky a sýra vytvoří na vašem stole neodolatelné a syté hlavní jídlo.
Ingredience:
- Pro ragú:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 celer, nakrájený na kostičky
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka (400 g) loupaných rajčat
- 1/2 hrnku červeného vína (volitelně)
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 1 bobkový list
- 1 větvička tymiánu
- Sůl a pepř dle chuti
- Pro bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a pepř dle chuti
- Ostatní:
- 12 plátů lasagní
- 250 g ricotty
- 200 g nastrouhané mozzarelly
- Parmigiano Reggiano dle chuti
Postup:
- Ragú: Na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev a celer dozlatova.
- Přidejte mleté maso a opékejte ho do hněda.
- Vlijte rajčata z plechovky, víno (pokud používáte), hovězí vývar, bobkový list a tymián.
- Osolte a opepřete dle chuti a ragú duste na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud nezhoustne.
- Bešamel: V kastrůlku rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a vytvořte světlou jíšku.
- Za stálého míchání postupně přilévejte mléko a vařte do zhoustnutí.
- Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Sestavení lasagní: Troubu předehřejte na 200°C.
- Dno zapékací misky pokryjte trochou bešamelu.
- Pokládejte vrstvy lasagní, ragú, ricotty a mozzarelly.
- Opakujte vrstvení, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
- Posypte Parmigiano Reggiano a zakryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut.
- Poté odkryjte a gratinujte dalších 10 minut dozlatova.
Tipy:
- Můžete přidat i další druhy masa do ragú, například klobásku nebo pancettu.
- Pro vegetariánskou verzi nahraďte maso zeleninou, například houbami nebo čočkou.
- Lasagne můžete předpřipravit a zapéct až těsně před podáváním.
- Lasagne al forno je ideální pro slavnostní oběd nebo večeři.
Buon appetito!