Zelňačka s klobásou je sýtá a chutná polévka, která vás zahřeje v chladných dnech. Kombinace čerstvého zelí, klobásy a aromatických bylinek vytvoří zážitek pro vaše chuťové buňky.

Seznam ingrediencí:

  • 1 středně velké hlávky zelí
  • 200 g klobásy (nějaké pikantní nebo podle preference)
  • 2 cibule
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 litr vývaru (hovězí nebo zeleninový)
  • 1 lžíce octa

Postup přípravy:

  1. Zelí nakrájejte na tenké proužky. Cibule, brambory, mrkev a petržel oloupejte a nasekejte na drobné kousky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte kmín a krátce osmažte.
  3. Přidejte zelí a restujte ho s cibulí asi 5 minut, občas promíchávejte.
  4. Přidejte nakrájené brambory, mrkev, petržel a klobásu. Smažte krátce, dokud zelenina nezezlátne.
  5. Zalijte vším vývarem, přidejte bobkové listy a nechte vařit, dokud zelenina nebude měkká.
  6. Přidejte ocet, osolte a opepřete podle chuti. Nechte vařit ještě asi 10 minut.
  7. Hotovou zelňačku můžete ozdobit čerstvým koprem a podávat.

Tipy na servírování:

  • Zelňačka chutná skvěle s čerstvým chlebem.
  • Podávejte v teplém hrníčku nebo talíři, můžete přidat lžíci zakysané smetany na dochucení.
Share.

Leave A Reply