Zelňačka s klobásou je sýtá a chutná polévka, která vás zahřeje v chladných dnech. Kombinace čerstvého zelí, klobásy a aromatických bylinek vytvoří zážitek pro vaše chuťové buňky.
Seznam ingrediencí:
- 1 středně velké hlávky zelí
- 200 g klobásy (nějaké pikantní nebo podle preference)
- 2 cibule
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 litr vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 1 lžíce octa
Postup přípravy:
- Zelí nakrájejte na tenké proužky. Cibule, brambory, mrkev a petržel oloupejte a nasekejte na drobné kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte kmín a krátce osmažte.
- Přidejte zelí a restujte ho s cibulí asi 5 minut, občas promíchávejte.
- Přidejte nakrájené brambory, mrkev, petržel a klobásu. Smažte krátce, dokud zelenina nezezlátne.
- Zalijte vším vývarem, přidejte bobkové listy a nechte vařit, dokud zelenina nebude měkká.
- Přidejte ocet, osolte a opepřete podle chuti. Nechte vařit ještě asi 10 minut.
- Hotovou zelňačku můžete ozdobit čerstvým koprem a podávat.
Tipy na servírování:
- Zelňačka chutná skvěle s čerstvým chlebem.
- Podávejte v teplém hrníčku nebo talíři, můžete přidat lžíci zakysané smetany na dochucení.