Když přijde zima, kapusta se stává jednou z nejvděčnějších a nejlepších dostupných zelenin, která v kuchyni umožňuje tvořit skutečná kouzla. Vyzkoušejte tuto vynikající a sytou polévku s mletým hovězím masem a kapustou, která je ideálním jídlem pro chladné večery, ať už jste na horské chatě po lyžování nebo jen hledáte útulné, hřejivé a vydatné jídlo pro vaši rodinu. Tato polévka, plná chutí a výživy, je dokonalým příkladem toho, jak může být jednoduchá příprava s mimořádným výsledkem.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ks cibule
- 200 g mletého hovězího masa
- 1 špetka celého kmínu
- 3 kuličky celého pepře
- 1 ks bobkového listu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 200 g kapusty
- 1,2 litru hovězího vývaru (nebo vody)
- Sůl
- 1/2 plechovky (200 g) krájených rajčat
- 2 hrsti špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladkolisté petržele (nebo pažitky)
Postup přípravy:
- Připravte zeleninu – nakrájejte kořenovou zeleninu a kapustu na větší kousky a cibuli na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte mleté maso a restujte, dokud není opečené dohněda. Maso dochuťte kmínem, pepřem, bobkovým listem a červenou paprikou a ještě minutu restujte.
- Přidejte kořenovou zeleninu, kapustu a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte přibližně 30 minut a dosolte dle chuti.
- Po změknutí masa a zeleniny přidejte krájená rajčata a vařte dalších 5 minut.
- Na závěr přidejte čerstvý špenát, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Polévku už nevařte.
- Podávejte horkou a užívejte si plné chutě a vůně této vydatné polévky.